7 december 2020

Paus Franciscus kan eindelijk naar Irak

Het was een langgekoesterde wens van de paus, maar de oorlog en het geweld van IS hebben elk initiatief daartoe steeds de kop in gedrukt. Maar nu, juist op een moment dat wereldwijd veel reisplannen worden gedwarsboomd door een pandemie, daagt Franciscus het coronavirus uit en kondigt hij een reis naar Irak aan.

Eerste pausbezoek ooit

Daarmee wordt hij de eerste paus ooit die een bezoek brengt aan het land in het Midden-Oosten, dat tussen 2014 en 2017 zo hard werd geraakt door de massale vlucht en het martelaarschap van vele christenen door toedoen van IS.

Juist om al die mensen bij te staan, die huis en haard moesten verlaten en nog steeds in vluchtelingenkampen wonen, gaat de paus van 5 tot 8 maart naar Irak. Die data werden officieel bekend gemaakt door Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni.

Rekening houden met corona

“Op uitnodiging van de Republiek Irak en de lokale katholieke Kerk, zal paus Franciscus van 5 tot 8 maart 2021 een apostolisch bezoek brengen aan dat land. Hij zal Bagdad aandoen, de Vlakte van Ur, verbonden aan het verhaal over Abraham, de steden Erbil, Mosoel en Karakosh op de vlakte van Nineve.”

Bruni voegde toe dat “te zijner tijd het programma van de reis bekend zal worden” en dat er “rekening gehouden zal worden met de ontwikkeling van de wereldwijde gezondheidscrisis”.

Complete verrassing

Verrassend genoeg hervat paus Franciscus dus zijn apostolische bezoeken, nadat hij die vijftien maanden lang allemaal had uitgesteld. Zijn laatste reis was in november 2019 naar Japan. Daarna werden bezoeken aan Malta (mei 2020), Griekenland en Indonesië (najaar 2020) vanwege het coronavirus afgezegd.

Breed werd er vanuit gegaan dat alle pausreizen tot 2020 zouden worden uitgesteld, in afwachting van de wereldwijde verspreiding van een coronavaccin. Maar de Argentijnse paus heeft iedereen verrast.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl