6 november 2020

Paus haalt toezicht op financiën weg bij Staatsecretariaat

Paus Franciscus gaat verder met de financiële hervorming van het Vaticaan. Hij wil dat die hervormingen “nog effectiever” worden en heeft daarom een nieuwe commissie opgericht om toezicht te houden op de Vaticaanse financiën.

Met die stap worden het toezicht en de controle op de Vaticaanse financiën weggehaald bij het Vaticaans Staatssecretariaat.

De paus maakte woensdag tijdens een bijeenkomst met topfunctionarissen in het Vaticaan de onmiddellijke oprichting van de nieuwe commissie bekend om “de bepalingen uiteengezet in de brief aan de Vaticaans staatssecretaris in de komende drie maanden af te ronden”.

Deadline gemist

Directe aanleiding voor de oprichting van de commissie was het feit dat het Staatssecretariaat een deadline van 1 november had gemist. Die deadline werd genoemd in een brief van de paus aan Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin.

In die brief van 25 augustus stond dat op 1 november alle activa van het Staatssecretariaat moesten worden beheerd door de APSA, de instelling die investeringen en het onroerend goed van het Vaticaan beheert. Daarnaast zou de controle en het toezicht op die activa worden overgedragen aan het Secretariaat voor de Economie.

Financieel schandaal

Bovendien wilde de paus dat het Vaticaan “zo snel mogelijk” haar investeringen zou moeten terugtrekken uit een omstreden vastgoeddeal in Londen en uit het Centurion Global Fund in Malta, dat aanzienlijke verliezen heeft geleden.

De vastgoeddeal in Londen leidde tot een financieel schandaal dat er mede verantwoordelijk voor was dat kardinaal Becciu in september moest opstappen. Becciu diende zeven jaar als ‘sostituto’, en was hiermee de derde man binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat.

Effectiever

Hoewel de paus in zijn brief aan kardinaal Parolin zei dat hij de unieke positie van het Staatssecretariaat erkende, hem en zijn missie steunt en sommige hervormingen al zijn doorgevoerd, vindt hij de oprichting van de nieuwe commissie toch noodzakelijk om de economische hervormingen “nog effectiever” te maken.

Drie leden

De nieuwe commissie bestaat uit drie leden: aartsbisschop Edgar Pena Parra, vicesecretaris voor algemene zaken bij het Staatssecretariaat, mgr. Nunzio Galantino, president van de APSA, en pater jezuïet Juan Antonio Guerrero Alves, hoofd van het Secretariaat voor de Economie.

De commissie krijgt drie maanden de tijd om toezicht te houden op de overdracht en de controle over de activa, aldus de woordvoerder van de Heilige Stoel, Matteo Bruni.

Jaarlijkse goedkeuring vereist

De paus heeft ook geëist dat alle fondsen die door het Staatssecretariaat worden beheerd, worden opgenomen in het jaarlijkse geconsolideerde financiële rapport van het Vaticaan. Ook moeten de jaarlijkse budgetten vanaf nu officieel worden goedgekeurd, zoals dat voor andere Vaticaanse dicasteries al langer gold.

Nu het Staatssecretariaat niet langer verantwoordelijk is voor de toezicht en controle op de financiën van instellingen die deel uitmaken van of verbonden zijn aan de Heilige Stoel, kan het zijn dat de administratieve tak van het dicasterie niet langer noodzakelijk is. Dat moet nog overwogen worden.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

4 december 2020
Vergeten Willebrands ‘misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw’
In eigen land lijkt hij wat vergeten, maar kardinaal Jo Willebrands “was misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de...
Lees verder
4 december 2020
Nieuwe downloads op website Vierkerstmis.nl: gratis boek, kerstkaart en meer
De website Vierkerstmis.nl is aangevuld met onder meer enkele nieuwe downloads. Zo kunnen bezoekers nu een gratis ontwerp downloaden...
Lees verder
4 december 2020
Stille nacht in Bethlehem: 7.000 mensen zonder werk in toerismesector
Het grote podium naast de boom hoefde dit jaar niet te worden opgebouwd: er zijn tijdens de feestdagen geen muzikale optredens van...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl