Paus Franciscus hield zaterdag een TED-talk over klimaatverandering. Hij was één van de vijftig sprekers die ideeën presenteerden over de toestand van de aarde en opriepen tot actie.
Andere sprekers bij de jaarlijkse TED-conferentie dit jaar waren onder meer de Britse prins William, voormalig vicepresident van de VS Al Gore, en diverse wetenschappers, ondernemers en activisten.
Paus Franciscus riep in zijn TED-talk op tot een verandering van het wereldwijde economische systeem. Hierbij maakte hij de koppeling met de impact van de milieuproblematiek en het lot van de armen, zoals hij in 2015 ook benadrukte in zijn encycliek Laudato Si’.
“We worden geconfronteerd met de morele noodzaak – en de praktische urgentie – om veel dingen te heroverwegen”, zei hij. “Hoe we produceren, hoe we consumeren, onze wegwerpcultuur, de kortetermijnvisie, de uitbuiting van de armen, onverschilligheid jegens hen, de toename van ongelijkheid en de afhankelijkheid van schadelijke energiebronnen.”
Franciscus benadrukte de urgentie van het probleem: “Zoals de term ‘aftellen’ suggereert, moeten we dringend handelen”, zei hij. “Ieder van ons kan een waardevolle rol spelen als we allemaal vandaag van start gaan – niet morgen, maar vandaag.”
“De wetenschap vertelt ons, elke dag nauwkeuriger, dat we dringend moeten handelen. Ik overdrijf niet, dit is wat de wetenschap ons vertelt, willen we enige hoop hebben om radicale en catastrofale klimaatverandering te vermijden”, zei de paus. “Dit is een wetenschappelijk feit.”
Paus Franciscus stelde een driedelig actieplan voor om klimaatverandering en de gevolgen ervan tegen te gaan.
Ten eerste moet er “onderwijs over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis gegeven worden, waarbij we het inzicht ontwikkelen dat milieuproblemen verband houden met menselijke behoeften. We moeten dit vanaf het allereerste begin begrijpen”, zei de paus.
Daarbij is het van belang dat er zowel over wetenschappelijke gegevens als over ethiek nagedacht wordt.