12 oktober 2020

Paus in TED-talk over klimaatverandering: 'We moeten nu handelen'

Paus Franciscus hield zaterdag een TED-talk over klimaatverandering. Hij was één van de vijftig sprekers die ideeën presenteerden over de toestand van de aarde en opriepen tot actie.

Andere sprekers bij de jaarlijkse TED-conferentie dit jaar waren onder meer de Britse prins William, voormalig vicepresident van de VS Al Gore, en diverse wetenschappers, ondernemers en activisten.

Koppeling milieu en armoede

Paus Franciscus riep in zijn TED-talk op tot een verandering van het wereldwijde economische systeem. Hierbij maakte hij de koppeling met de impact van de milieuproblematiek en het lot van de armen, zoals hij in 2015 ook benadrukte in zijn encycliek Laudato Si’.

“We worden geconfronteerd met de morele noodzaak – en de praktische urgentie – om veel dingen te heroverwegen”, zei hij. “Hoe we produceren, hoe we consumeren, onze wegwerpcultuur, de kortetermijnvisie, de uitbuiting van de armen, onverschilligheid jegens hen, de toename van ongelijkheid en de afhankelijkheid van schadelijke energiebronnen.”

Urgentie

Franciscus benadrukte de urgentie van het probleem: “Zoals de term ‘aftellen’ suggereert, moeten we dringend handelen”, zei hij. “Ieder van ons kan een waardevolle rol spelen als we allemaal vandaag van start gaan – niet morgen, maar vandaag.”

“De wetenschap vertelt ons, elke dag nauwkeuriger, dat we dringend moeten handelen. Ik overdrijf niet, dit is wat de wetenschap ons vertelt, willen we enige hoop hebben om radicale en catastrofale klimaatverandering te vermijden”, zei de paus. “Dit is een wetenschappelijk feit.”

Actieplan

Paus Franciscus stelde een driedelig actieplan voor om klimaatverandering en de gevolgen ervan tegen te gaan.

Ten eerste moet er “onderwijs over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis gegeven worden, waarbij we het inzicht ontwikkelen dat milieuproblemen verband houden met menselijke behoeften. We moeten dit vanaf het allereerste begin begrijpen”, zei de paus.

Daarbij is het van belang dat er zowel over wetenschappelijke gegevens als over ethiek nagedacht wordt.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

29 oktober 2020
R.-K. Kerk houdt Nationale Roepingenweek van 1 tot en met 7 november
Voor het tweede jaar op rij organiseert de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland een Nationale Roepingenweek. Van zondag 1 tot en met...
Lees verder
29 oktober 2020
Roermond: wijding zes diakens in besloten viering
Bisschop Harrie Smeets wijdt zaterdag zes nieuwe diakens voor het bisdom Roermond. Vanwege de coronamaatregelen vindt de wijding plaats...
Lees verder
29 oktober 2020
Drie doden bij aanslag in basiliek Nice
In Nice zijn drie doden gevallen bij een aanslag in een basiliek. De Franse bisschoppen hebben geschokt gereageerd. Rond 9.00 uur vanochtend...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl