12 oktober 2020

Paus in TED-talk over klimaatverandering: 'We moeten nu handelen'

Paus Franciscus hield zaterdag een TED-talk over klimaatverandering. Hij was één van de vijftig sprekers die ideeën presenteerden over de toestand van de aarde en opriepen tot actie.

Andere sprekers bij de jaarlijkse TED-conferentie dit jaar waren onder meer de Britse prins William, voormalig vicepresident van de VS Al Gore, en diverse wetenschappers, ondernemers en activisten.

Koppeling milieu en armoede

Paus Franciscus riep in zijn TED-talk op tot een verandering van het wereldwijde economische systeem. Hierbij maakte hij de koppeling met de impact van de milieuproblematiek en het lot van de armen, zoals hij in 2015 ook benadrukte in zijn encycliek Laudato Si’.

“We worden geconfronteerd met de morele noodzaak – en de praktische urgentie – om veel dingen te heroverwegen”, zei hij. “Hoe we produceren, hoe we consumeren, onze wegwerpcultuur, de kortetermijnvisie, de uitbuiting van de armen, onverschilligheid jegens hen, de toename van ongelijkheid en de afhankelijkheid van schadelijke energiebronnen.”

Urgentie

Franciscus benadrukte de urgentie van het probleem: “Zoals de term ‘aftellen’ suggereert, moeten we dringend handelen”, zei hij. “Ieder van ons kan een waardevolle rol spelen als we allemaal vandaag van start gaan – niet morgen, maar vandaag.”

“De wetenschap vertelt ons, elke dag nauwkeuriger, dat we dringend moeten handelen. Ik overdrijf niet, dit is wat de wetenschap ons vertelt, willen we enige hoop hebben om radicale en catastrofale klimaatverandering te vermijden”, zei de paus. “Dit is een wetenschappelijk feit.”

Actieplan

Paus Franciscus stelde een driedelig actieplan voor om klimaatverandering en de gevolgen ervan tegen te gaan.

Ten eerste moet er “onderwijs over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis gegeven worden, waarbij we het inzicht ontwikkelen dat milieuproblemen verband houden met menselijke behoeften. We moeten dit vanaf het allereerste begin begrijpen”, zei de paus.

Daarbij is het van belang dat er zowel over wetenschappelijke gegevens als over ethiek nagedacht wordt.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl