24 december 2020

Paus: laat Kerstmis niet kapen door consumentisme

Kerstmis laat zien dat God niet neerkijkt op de mensen, maar dat Hij volledig mens werd, afgezien van de zonde. Christus’ geboorte geeft betekenis aan het bestaan en kan het pessimisme dat voortkomt uit de coronapandemie wegnemen.

Dit zei paus Franciscus woensdag tijdens zijn algemene audiëntie. Hij merkte op dat Kerstmis een universeel feest is geworden, dat ook anders- en niet-gelovigen charmeert. Voor de christen is het echter een “beslissende gebeurtenis, een eeuwig vuur dat God in de wereld heeft doen ontbranden, en moet niet verward worden met tijdelijke zaken”.

Daarom “is het belangrijk dat het niet wordt teruggebracht tot een puur sentimenteel of consumentistisch feest, vol cadeaus en goede wensen maar arm aan christelijk geloof”.

‘De gloeiende kern van ons geloof’

Het consumentisme heeft Kerstmis van ons “gekaapt”, zei Franciscus. “Het is nodig om een zekere wereldlijke mentaliteit te beteugelen, die niet in staat is de gloeiende kern van ons geloof te begrijpen, die deze is: ‘Het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond. Wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, zulk een heerlijkheid als de Eniggeborene van de Vader ontvangt, vol genade en waarheid.’”

Kerstmis nodigt uit tot reflectie op twee dingen, vervolgde hij: “Aan de ene kant, op het drama van de geschiedenis, waarin mannen en vrouwen, verwond door de zonde, onophoudelijk zoeken naar waarheid, de zoektocht naar barmhartigheid en de zoektocht naar verlossing, en aan de andere kant de goedheid van God, die ons tegemoet is gekomen om ons de Waarheid te communiceren die redt en die ons deelgenoten maakt van zijn vriendschap en zijn leven. En dit geschenk van leven: dit is pure genade, niet door enige verdienste van onszelf.”

‘Dat nederige Kind is God zelf’

Die genade kan ontvangen worden “door de eenvoud en menselijkheid van Kerstmis, en ze kan uit onze harten en geesten het pessimisme wegnemen dat tegenwoordig nog meer verspreid is als gevolg van de pandemie. We kunnen dat gevoel van angstaanjagende ontreddering te boven komen, onszelf niet laten overweldigen door nederlagen en mislukkingen, in het herontdekte besef dat dat nederige en arme Kind, verborgen en hulpeloos, God zelf is, mens geworden voor ons”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Kerstmis viert de mens geworden Liefde’

Jezus’ geboorte toont de mensen dat “God niet op ons neerkeek, niet aan ons voorbijging, niet werd afgestoten door onze ellende, zichzelf niet oppervlakkig in een lichaam kleedde, maar juist volledig onze natuur en onze menselijke conditie aannam. Hij liet niets weg behalve de zonde. Alle menselijkheid is in Hem. Hij nam alles wat wij zijn, precies zoals wij zijn. Dit is essentieel om het christelijk geloof te begrijpen.”

“De ‘zwakheid’ van Jezus is een ‘leer’, omdat zij ‘ons de liefde van God openbaart’. Kerstmis is het feest van de mens geworden Liefde, waar Jezus Christus het licht van de mensheid is dat in de duisternis schijnt, betekenis gevend aan het menselijk bestaan en de hele geschiedenis.”

‘De genade van de verwondering’

Hij moedigde christenen aan om ter voorbereiding op Kerstmis wat in stilte te mediteren voor een kerststal. “Laten we vragen om de genade van verwondering: tegenover dit mysterie, een realiteit die zo teder, zo mooi, zo dichtbij onze harten is, dat de Heer ons de genade van verwondering mag geven, om Hem te ontmoeten, dichter bij Hem te komen, dichter bij ons allen te komen. Dit zal de tederheid in ons doen herleven.”

Die tederheid “is wat God ons vandaag brengt” en wat de wereld nodig heeft. “Als de pandemie ons heeft gedwongen om meer afstandelijk te zijn, toont Jezus, in de kribbe, ons de weg van tederheid om elkaar nabij te zijn, om mens te zijn.”

Bronnen: Vatican News, vatican.va

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl