12 januari 2021

Paus over bestorming Capitool: ‘Niets wordt gewonnen door geweld’

De paus drong er bij de regeringsleiders en de hele bevolking op aan “om een hoog verantwoordelijkheidsgevoel te behouden om de gemoederen te kalmeren, nationale verzoening te bevorderen en de democratische waarden die in de Amerikaanse samenleving zijn geworteld te beschermen”.

Hij bad dat “de Onbevlekte Maria, beschermvrouwe van de Verenigde Staten van Amerika, zou helpen om de cultuur van ontmoeting en zorgzaamheid levend te houden. Dit, als de manier om samen het algemeen welzijn op te bouwen; en moge ze dat doen met allen die in dat land wonen”, zei hij.

‘Zo gedisciplineerd in de democratie’

Een dag eerder waren er fragmenten van een interview gepubliceerd, waarin de paus al zei dat hij “verbaasd” was over de gewelddadige bestorming van het Capitool, vooral omdat de mensen van de Verenigde Staten “zo gedisciplineerd zijn in de democratie.”

Geweld, zo zei hij tegen de interviewer, moet altijd worden veroordeeld. Maar, vervolgde hij, het is ook waar dat er zelfs in de meest “volwassen” samenlevingen gewelddadige minderheden zijn; “mensen die een weg inslaan tegen de gemeenschap, tegen de democratie, tegen het algemeen welzijn”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Leren van geschiedenis

Hij wees erop dat geen enkel land een verleden heeft dat vrij is van geweld. We moeten het volgens hem leren begrijpen om het te voorkomen. We moeten leren van de geschiedenis.

Het complete interview met het Italiaanse Canale 5 werd op 10 januari uitgezonden. De Amerikaanse bisschoppen veroordeelden op 7 januari het geweld en riepen op tot gebed.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl