22 september 2020

Paus pleit opnieuw voor eerlijke distributie coronavaccin

Paus Franciscus heeft opnieuw opgeroepen tot een ethische distributie van een eventueel Covid-19-vaccin. Hij pleit voor beschikbaarheid van het vaccin voor iedereen, vooral voor degenen die het financieel moeilijk hebben.

De paus sprak afgelopen zaterdag met leden van de Italiaanse Farmaceutische Bank. Dit is een liefdadigheidsorganisatie die medicijnen levert aan de armen. Franciscus zei dat de economische crisis die door de pandemie is veroorzaakt, een licht heeft geworpen op de armoede in de wereld, inclusief “farmaceutische armoede”.

‘Vaccin moet universeel zijn’

“Ik herhaal dat het triest zou zijn als bij het verstrekken van het vaccin voorrang zou worden gegeven aan de rijksten”, aldus de paus.

Hij vindt dat het vaccin geen eigendom mag worden van een bepaald land, waardoor het niet voor iedereen beschikbaar zou zijn. “Het moet universeel zijn, voor iedereen.”

‘Onderschat’ probleem

Volgens haar website werd de Farmaceutische Bank in 2000 opgericht door een groep jonge apothekers. Zij waren ervan overtuigd dat het gebrek aan medicijnen voor arme mensen een “onderschat” probleem was.

Zoals de voedselbanken voedsel aan de armen verstrekken, verstrekt de Farmaceutische Bank medicijnen aan de armen. Inmiddels zijn er vestigingen in heel Italië en in Spanje, Portugal en Argentinië.

‘Kloof tussen mensen’

In zijn toespraak reflecteerde de paus op de kwetsbare gezondheid van degenen die in armoede leven en geen medicijnen of behandeling kunnen krijgen. De oorzaak hiervan ligt volgens hem niet alleen in geldgebrek, maar ook in een “farmaceutische marginaliteit” die “een nieuwe kloof tussen naties en tussen mensen creëert”.

‘Globalisering van onverschilligheid’

“Te veel mensen, te veel kinderen sterven nog steeds in de wereld omdat hun de toegang wordt ontzegd tot een medicijn of vaccin dat in andere regio’s wel verkrijgbaar is”, zei hij. “We kennen het gevaar van de globalisering van onverschilligheid.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus stelde voor om “behandeling te globaliseren” en zei dat alle mensen toegang moeten krijgen tot levensreddende medicijnen. Hij riep apothekers, farmaceutische bedrijven en regeringen op om te werken aan een “rechtvaardiger distributie van medicijnen”.

Oproep aan regeringen

Regeringen moeten door de keuzes die zij op wetgevend en financieel vlak maken, bouwen aan een eerlijker wereld “waarin de armen niet in de steek worden gelaten of, nog erger, worden weggeworpen”.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

29 oktober 2020
R.-K. Kerk houdt Nationale Roepingenweek van 1 tot en met 7 november
Voor het tweede jaar op rij organiseert de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland een Nationale Roepingenweek. Van zondag 1 tot en met...
Lees verder
29 oktober 2020
Roermond: wijding zes diakens in besloten viering
Bisschop Harrie Smeets wijdt zaterdag zes nieuwe diakens voor het bisdom Roermond. Vanwege de coronamaatregelen vindt de wijding plaats...
Lees verder
29 oktober 2020
Drie doden bij aanslag in basiliek Nice
In Nice zijn drie doden gevallen bij een aanslag in een basiliek. De Franse bisschoppen hebben geschokt gereageerd. Rond 9.00 uur vanochtend...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl