16 oktober 2020

Paus vervangt Becciu door vertrouweling

Mgr. Marcello Semeraro wordt het nieuwe hoofd van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Hij volgt kardinaal Angelo Becciu op, die werd ontslagen vanwege financiële schandalen.

Becciu legde op 24 september zijn rol als prefect neer, evenals zijn rechten als kardinaal. Hij deed dat op verzoek van de paus. “Paus Franciscus zei me niet langer te kunnen vertrouwen”, zei Becciu desgevraagd. “Hij had een rapport van de magistraten ontvangen waarin ik werd beschuldigd van verduistering.”

Sindsdien wordt Becciu in Italiaanse media van meer schandalen beschuldigd, waaronder beïnvloeding van het proces van de Australische kardinaal Pell.

Snelle benoeming

Donderdag maakte het Vaticaan bekend dat er een opvolger voor Becciu is gevonden als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Dat is voor Vaticaanse begrippen relatief snel.

Marcello Semeraro is de bisschop van het Italiaanse Albano. Sinds april 2013 is hij ook secretaris van de Raad van Kardinalen en daarmee een sleutelfiguur in Franciscus’ hervormingsplannen.

De snelle benoeming van Semeraro te midden van de financiële schandalen, toont aan hoeveel vertrouwen Franciscus in hem heeft.

Geen kardinaal

De laatste keer dat de paus iemand zonder kardinaalstitel benoemde tot hoofd van een congregatie, was in 2017. Toen benoemde hij aartsbisschop Luis Ladaria Ferrer tot prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Ladaria werd overigens in 2018 kardinaal gecreëerd.

Franciscus staat er echter om bekend met aloude tradities te breken en hij beloont dit soort benoemingen niet altijd met een hogere kerkelijke titel. Zo werd pater jezuïet Juan Antonio Guerrero in november 2019 benoemd tot prefect van het Secretariaat voor de Economie, maar is hij nog altijd geen bisschop.

Nieuw lid Raad van Kardinalen

Naast de benoeming van Semeraro, maakte het Vaticaan donderdag ook twee nieuwe benoemingen bekend in de Raad van Kardinalen.

De Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, aartsbisschop van Kinshasa, gaat deel uitmaken van de Raad. Bisschop Marco Mellino, nu nog adjunct-secretaris van de Raad, volgt Semeraro op als secretaris.

Dinsdag hield de Raad van Kardinalen nog een virtuele vergadering waarbij werd gesproken over een nieuwe structuur voor de Romeinse curie en de implementatie daarvan.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl