6 januari 2021

Paus viert Driekoningen: ‘Christus’ licht verspreidt zich door verkondiging’

Paus Franciscus vierde vandaag in het Vaticaan het hoogfeest van de Openbaring van de Heer, dat in Italië valt op 6 januari. Tijdens het angelusgebed sprak hij over het belang van de evangelisatie. “Het licht van Christus verspreidt zich door de aankondiging, het woord en het getuigenis.”

De paus stond onder meer stil bij de huidige situatie rondom de coronacrisis, die hij koppelde aan de eerste lezing van de woensdagliturgie, uit de profeet Jesaja.

‘Gods licht is krachtiger dan duisternis’

“Duisternis bedekt de aarde, dikke mist omhult de volkeren”, aldus Franciscus. “In dit kader kondigt de profeet het licht aan: het licht dat door God aan Jeruzalem werd gegeven en bestemd is om het pad van alle volkeren te verlichten. Het is een visioen dat het hart opent, de adem verruimt en tot de hoop uitnodigt.”

“Natuurlijk is duisternis aanwezig in ieders leven en in de geschiedenis van de mensheid”, vervolgde de paus, “maar Gods licht is krachtiger.” Dit licht is volgens de paus bestemd voor alle mensen.

‘Verkondiging van het Evangelie’

Franciscus stond ook stil bij het belang van de evangelisatie. “Hoe verspreidt het licht van Christus zich overal en altijd? Het heeft zijn eigen verspreidingsmethode. Het doet dit niet door de krachtige middelen van de keizerrijken van deze wereld, die altijd proberen de heerschappij over haar te grijpen. Nee, het licht van Christus verspreidt zich door de verkondiging van het Evangelie.”

Drie momenten uit Jezus’ leven

Tijdens hef feest van de Openbaring van de Heer, of wat officiëler, Epifanie, viert de Kerk drie belangrijke momenten uit Jezus’ leven: de aanbidding door de wijzen uit het Oosten, zijn doopsel en zijn eerste wonder tijdens de bruiloft van Kana.

Het feest staat op 6 januari op de liturgische kalender, maar wordt in Nederland normaliter op de zondag tussen 2 en 8 januari gevierd; dit jaar op 3 januari.

Geen doop in Sixtijnse Kapel

De Vaticaanse persdienst heeft overigens bekend gemaakt dat de paus dit jaar geen baby’s zal dopen in de Sixtijnse Kapel. Dit vindt traditiegetrouw plaats op het feest van de Doop van de Heer, dat dit jaar in het komend weekend valt.

Volgens het Vaticaan is het op dit moment gezien de coronasituatie beter dat de doopsels plaatsvinden in de parochies van de ouders van de kinderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl