14 mei 2021

Paus waarschuwt Europa voor ‘nog koudere demografische winter’

In een lange en gepassioneerde toespraak klaagde de paus het ‘drijfzand’ aan “waardoor een samenleving ontwricht raakt” en waardoor de demografische winter alleen nog maar “kouder en donkerder” wordt.

Het drijfzand is in dit geval “de verwarring door de onzekere arbeidsmarkt en de angsten die onstaan doordat de kosten voor het opvoeden van kinderen steeds minder goed op te brengen zijn”.

Daardoor zakt steeds meer jonge Italiaanse koppels de moed in de schoenen. Slechts de helft van hen “denkt twee kinderen te krijgen gedurende hun leven”.

Verhullen van de zwangerschap

Daarbovenop, zei de paus, komt nog het “treurige gegeven” dat veel zwangere vrouwen hun buik verhullen uit angst hun baan te verliezen. “Hoe is het mogelijk dat een vrouw zich moet schamen voor het mooiste geschenk dat het leven kan bieden? Niet de vrouw, maar de samenleving moet zich schamen”, merkte Franciscus op.

Hij prees de ouders die tijdens de lockdown tegelijk “leraar, ICT’er, werknemer en psycholoog” moesten zijn, zonder daarbij de grootouders te vergeten, “de ware reddingsboten van de gezinnen”.

Positieve rolmodellen nodig

De paus sprak ook de scholen aan en zei dat jonge mensen niet alleen begeleid moeten worden door middel van “cijfers”, maar ook door “gezichten”, ofwel de mensen die positieve rolmodellen moeten zijn voor de nieuwe generaties.

“Jongeren groeien niet door uiterlijke schijn, maar door de aantrekkingskracht van mensen die de moed hebben om groots te dromen, zich op te offeren voor anderen en het goede te doen in de wereld waarin we leven. En jong blijven doe je niet door selfies te maken en foto’s te bewerken, maar door op een dag in de ogen van je eigen kinderen te kijken.”

Het leven bevorderen

Franciscus sprak ook de grote bedrijven en ondernemers aan en zei te hopen dat zij “naast het produceren van nuttige producten, ook het leven bevorderen”.

“Dat zij er op letten dat zij nooit mensen uitbuiten door onhoudbare werkomstandigheden en arbeidstijden, en dat zij een deel van de winst verdelen onder hun werknemers. Allemaal met als doel bij te dragen aan een ontwikkeling die onbetaalbaar is, die van de gezinnen!” (Vertaling Susanne Kurstjens)

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 juni 2021
Studeren? In Leuven kan het in het klooster
Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en...
Lees verder
18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl