12 oktober 2020

‘Paus zeer bezorgd over Kerk in Duitsland'

Paus Franciscus is “dramatisch bezorgd” over de ontwikkelingen binnen de Duitse Kerk. Dat zegt de voormalige bisschop van Fulda, Heinz Josef Algermissen. 

Algermissen (77) had woensdag een ontmoeting met paus Franciscus in het Vaticaan.

De bisschop zegt in gesprek met de Fuldaer Zeitung dat Franciscus zich tegenover hem beklaagde dat er nauwelijks acht is geslagen op de brief die hij vorig jaar aan de Duitse katholieken schreef.

Focus op evangelisatie

In het document waarschuwde de paus ervoor dat het kerkelijk debat in Duitsland niet gefocust moest zijn op structurele en kerkpolitieke zaken. Volgen Franciscus moet het gaan om de afkalving van het geloof en een hernieuwde evangelisatie.

Algermissen zei ook dat de paus hem aanspoorde om “ervoor te zorgen dat de brief wordt herinnerd”. De bisschop stond tussen 2011 en 2018 aan het roer van het bisdom Fulda.

De Duitse Kerk is momenteel bezig met een omstreden hervormingsproject, dat bekend staat als de ‘Synodale Weg’. Het project leidt tot verhitte discussies binnen de Duitse Kerk.

Waarschuwing voor kerkscheuring

Onlangs waarschuwde de Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki dat de Synodale Weg in het uiterste geval zou kunnen leiden tot een ‘Duitse nationale Kerk’, die los van Rome verder gaat.

De aartsbisschop van Keulen zei tegenover KNA: “De ergste uitkomst zou zijn, dat de Synodale Weg leidt tot een schisma (kerkscheuring, red.) en uit de communio (gemeenschap, red.) met de universele Kerk stapt.”

Geen onvervulbare hoop

Woelki driong er bij de deelnemers op aan geen “onvervulbare hoop” te koesteren op bijvoorbeeld de priesterwijding voor vrouwen. Dergelijke hoop zal volgens hem enkel frustraties opleveren, omdat de zaak al is beslist door paus Johannes Paulus II.

Voorzitter bisschoppenconferentie niet bezorgd

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing van Limburg, maakt zich daarentegen weinig zorgen over een mogelijke kerkscheuring.

In een interview met de Bonner General-Anzeiger zei hij: “De katholieke Kerk is de universele Kerk, die bestaat uit vele verschillende Kerken. De Duitse Kerk is onderdeel van de universele Kerk en daar zal niets aan veranderen.”

(Bron: KNA)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl