16 november 2020

Paus: 'Zie en dien Jezus in de armen'

Aangepast programma

Beperkingen vanwege het coronavirus dwongen het Vaticaan om de viering van de Werelddag van de Armen dit jaar kleinschaliger te houden.

De paus kon bijvoorbeeld geen lunch voor arme inwoners van Rome organiseren, zoals hij in voorgaande jaren deed. Het Vaticaan was ook niet in staat om zoals in het verleden een ‘veldhospitaal’ voor de armen op het Sint-Pietersplein te bieden. Wel biedt het gratis coronavirustests aan in de kliniek onder de colonnade rond het plein.

‘Gebruik wat je gegeven is!’

In zijn preek reflecteerde de paus op de evangelielezing van de zondag, de gelijkenis van de talenten (Mt. 25, 14 – 30). Daarin vertrouwt een meester zijn dienaren talenten toe. Franciscus legde uit dat één talent gelijk stond aan het inkomen uit twintig jaar werk, en dat in de gelijkenis de kwestie van dienstbaarheid centraal staat.

“In het evangelie”, merkte hij op, “zijn goede dienstknechten degenen die risico’s nemen. Ze zijn niet bang en al te voorzichtig, ze klampen zich niet vast aan wat ze bezitten, maar gebruiken het goed. Want als goedheid niet wordt geïnvesteerd, gaat het verloren, en wordt de grootsheid van ons leven niet afgemeten aan hoeveel we sparen, maar aan de vrucht die we dragen. ”

Zondige passiviteit

Hij vervolgde: “Het is triest wanneer christenen een verdedigend spel spelen, alleen tevreden met het naleven van regels en het gehoorzamen van geboden.” De paus zei dat deze risicomijdende houding wordt samengevat in de figuur van de luie dienaar, die er niet in slaagde zijn talent te investeren.

“De meester noemt hem eigenlijk ‘slecht’. En toch deed hij niets verkeerd! Maar hij deed ook niets goeds. Hij gaf er de voorkeur aan om te zondigen door nalatigheid in plaats van het risico te lopen een fout te maken.”

Verspillend egoïsme

De paus voegde eraan toe: “De Heer vraagt ​​ons in plaats daarvan vrijgevig te zijn, angst te overwinnen met de moed van liefde, de passiviteit te overwinnen die medeplichtigheid wordt. Laten we vandaag, in deze tijden van onzekerheid en instabiliteit, ons leven niet verspillen door alleen aan onszelf te denken, of onszelf voor de gek te houden door te denken: ‘Vrede en zekerheid!’”

Dat laatste was een verwijzing naar de tweede lezing van de dag, uit de eerste brief van Paulus aan de Tessalonicenzen (5,3).

https://www.kn.nl/abonnementen/

Franciscus zei dat aan het einde van ons leven succes, macht en geld als illusies zullen worden onthuld, terwijl liefde zal worden getoond als ware rijkdom.

Christenen in woord en daad

“Als we niet slecht willen leven, laten we dan om genade vragen om Jezus in de armen te zien, om Jezus in de armen te dienen. Laten we de genade vragen om christenen te zijn, niet in woord, maar in daad. Om vrucht te dragen, zoals Jezus wil.”

Bron: Catholic News Agency, Vatican News

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl