27 oktober 2020

Poolse bisschoppen veroordelen aanvallen op kerken

De Poolse bisschoppenconferentie veroordeelt de aanvallen op kerken in de afgelopen dagen door demonstranten. Zij protesteerden tegen een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van het land die abortus bijna volledig verbiedt. De bisschoppen dringen aan op dialoog in plaats van geweld.

Aartsbisschop Stanislaw Gadecki van Poznan, voorzitter van de conferentie, erkende dat de uitspraak van 22 oktober “ongewoon emotionele reacties heeft veroorzaakt”.

Hij voegde toe dat “de vulgariteiten, beledigende bekladingen, verstoringen van de Missen en godslastering van de afgelopen dagen geen gepaste vorm van actie zijn in een democratische staat, hoezeer ze bepaalde mensen ook kunnen helpen hun emoties te verlichten.”

‘Abortusclausule’ grondwet onwettig

Demonstranten gingen tijdens Missen op 26 oktober kerken in Warschau, Krakau, Poznan en andere steden binnen om te protesteren tegen de uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Dat bepaalde dat een clausule in de Poolse abortuswet van 1993 onwettig is. Die clausule staat het afbreken van een zwangerschap toe in gevallen van “ernstige en onherstelbare schade aan de foetus”.

Het Grondwettelijk Hof werd in 1982 opgericht om geschillen over de grondwettigheid van acties van staatsinstellingen op te lossen. Het is een afzonderlijk orgaan van het Hooggerechtshof van het land.

1100 abortussen in 2019

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid ging het bij bijna alle 1100 in 2019 in Polen uitgevoerde abortussen om ongeboren kinderen bij wie een ernstige handicap was gediagnosticeerd. Bij 26 abortussen was er een andere aanleiding.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

30 juli 2021
Terugblik coronajaar 2020: Hoe hebben de parochies in coronatijd gereageerd?
Deze zomer publiceert rkkerk.nl een serie artikelen die eerder zijn gepubliceerd in de Pius Almanak voor 2021. De artikelen schetsen...
Lees verder
30 juli 2021
Ex-kardinaal McCarrick strafrechtelijk vervolgd - Katholiek Nieuwsblad
Voormalig kardinaal Theodore McCarrick (91) moet voor de strafrechter verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd een zestienjarige jongen...
Lees verder
30 juli 2021
Paus: ‘Betrek boerenfamilies bij voedselbeleid'
Regeringen zouden kleine boeren en boerenfamilies moeten betrekken bij hun beleid dat gericht is op voldoende voedsel voor alle mensen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl