27 oktober 2020

Poolse bisschoppen veroordelen aanvallen op kerken

De Poolse bisschoppenconferentie veroordeelt de aanvallen op kerken in de afgelopen dagen door demonstranten. Zij protesteerden tegen een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van het land die abortus bijna volledig verbiedt. De bisschoppen dringen aan op dialoog in plaats van geweld.

Aartsbisschop Stanislaw Gadecki van Poznan, voorzitter van de conferentie, erkende dat de uitspraak van 22 oktober “ongewoon emotionele reacties heeft veroorzaakt”.

Hij voegde toe dat “de vulgariteiten, beledigende bekladingen, verstoringen van de Missen en godslastering van de afgelopen dagen geen gepaste vorm van actie zijn in een democratische staat, hoezeer ze bepaalde mensen ook kunnen helpen hun emoties te verlichten.”

‘Abortusclausule’ grondwet onwettig

Demonstranten gingen tijdens Missen op 26 oktober kerken in Warschau, Krakau, Poznan en andere steden binnen om te protesteren tegen de uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Dat bepaalde dat een clausule in de Poolse abortuswet van 1993 onwettig is. Die clausule staat het afbreken van een zwangerschap toe in gevallen van “ernstige en onherstelbare schade aan de foetus”.

Het Grondwettelijk Hof werd in 1982 opgericht om geschillen over de grondwettigheid van acties van staatsinstellingen op te lossen. Het is een afzonderlijk orgaan van het Hooggerechtshof van het land.

1100 abortussen in 2019

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid ging het bij bijna alle 1100 in 2019 in Polen uitgevoerde abortussen om ongeboren kinderen bij wie een ernstige handicap was gediagnosticeerd. Bij 26 abortussen was er een andere aanleiding.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl