17 november 2020

'Positief bijdragen aan abortusdebat': veel aandacht voor online Mars voor het Leven

‘Anders dan anders’, dat was de Mars voor het Leven dit jaar. De duizenden mensen die normaal gesproken meelopen, volgden het pro-life evement nu vanwege de coronacrisis vanuit huis.

De Mars was traditiegetrouw de afsluiting van de Week van het Leven en kon ondanks corona ook dit jaar op veel aandacht rekenen. Zo waren de hashtags #abortus en #baasineigenbuik trending topics op Twitter tijdens het weekend.

‘Positief bijdragen aan abortusdebat’

Chris Develing van medeorganisator Schreeuw om Leven is trots op het resultaat: “We hebben in korte tijd iets op poten gezet, dat op een positieve manier bijdraagt aan het abortusdebat.”

De Mars voor het Leven omvatte dit jaar onder meer een online te volgen talkshow vanuit Nieuwspoort in Den Haag. Onder anderen Kees van der Staaij, voorman van de SGP, en Don Ceder, CU-fractievoorzitter in Amsterdam, spraken hier.

Kleine live Mars

Zij voegden zich later bij de kleine live Mars voor het Leven die wel gehouden kon worden, net als overigens een kleine tegendemonstratie. De Mars was statisch, vanwege de coronamaatregelen kon er niet door de stad worden gelopen.

‘Wetgever, houdt u aan uw eigen beloften’

Develing riep in zijn openingswoord de overheid op zich aan haar eigen wet te houden: “Er wordt in de wet gesproken over ongeboren leven, niet over een klompje cellen, en over de verplichting voor artsen om vrouwen goed en zorgvuldig in te lichten over de alternatieven voor abortus. Laten we opstaan en de wetgever zeggen: houdt u zich op z’n minst aan uw eigen beloften.”

Van der Staaij pleitte ervoor om de abortusgrens van 24 weken weer bespreekbaar te maken: “In Nederland hebben we een ontzettend lange termijn waarin abortus plaats kan vinden. In veel landen is dat veel korter.”

‘Nood van vrouwen wegnemen’

Ceder sprak over noodsituaties waarin vrouwen zich kunnen bevinden. “Kunnen we niet iets doen om die nood weg te nemen?”, vroeg hij zich af.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is één ding dat we per jaar in Nederland 30.000 abortussen hebben, een gigantisch aantal, maar we ‘zien ook dat met name bepaalde kwetsbare groepen vatbaar zijn voor meer dan één abortus. We moeten er goed naar kijken om ook om die vrouwen heen te gaan staan.”

Getuigenissen

Naast deze politici spraken Elise van Hoek van de Nederlandse Patienten Vereniging en pijnarts Paul Lieverse van het Christian Medical Fellowship.

Verder was er aandacht voor getuigenissen, onder andere van een vrouw die na overspel een abortus onderging. Zij deelde haar emotionele verhaal en riep kijkers op om vooral oog te hebben voor instabiele huwelijken in hun eigen omgeving. Juist in de kerkgemeenschap komen ook veel abortussen, meende zij.

Organisatie: 20.000 kijkers

Volgens de organisatie bekeken zeker 20.000 mensen live de Mars en het programma er rond. Dat aantal is volgens Develing inmiddels verder gestegen doordat mensen het evenement online terugkijken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Develing zegt “overweldigd” te zijn door “alle positieve berichten en de kijkersaantallen”. Met het programma is volgens hem gepoogd de diepte te zoeken “over ingewikkelde onderwerpen zoals abortus binnen de christelijke gemeenschap, hulpverlening aan onbedoeld zwangere vrouwen en de rol van de huisarts”.

‘Daadwerkelijk levens redden’

Tegelijk hoopt hij op resultaat, zodat het evenement geen lege huls wordt. “Het gaat erom dat er daadwerkelijk levens worden gered. Daarom bidden we dat de overtuiging van onze standpunten mocht doorklinken in onze woorden.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl