16 april 2021

Prior Taizé: ‘Jongeren willen elkaar dolgraag ontmoeten’

Voor de coronacrisis trok de oecumenische gemeenschap Taizé tienduizenden jongeren, maar nu ligt de gemeenschap nagenoeg stil. Prior Alois Leser ziet een enorme behoefte onder gelovige jongeren om elkaar weer te zien.

Nu Frankrijk en veel andere Europese landen in lockdown zitten, is het stil in Taizé. De oecumenische monastieke gemeenschap in de Franse regio Bourgondië trekt normaal gesproken ieder jaar tienduizenden jongeren. Broeder Alois Leser, prior van Taizé, merkt dat gelovige jongeren elkaar dolgraag weer willen ontmoeten: “We voelen dat daar enorme behoefte toe is.”

Verbonden via internet

De gemeenschap organiseert ontmoetingen op het internet om in tijden van lockdown toch iets voor jongeren te kunnen doen. “Jongeren zijn sterk met elkaar verbonden via internet, maar dat is geen vervanging voor persoonlijke ontmoeting.” Leser vertelt ook dat broeders naar de voorsteden van Parijs gereisd om daar in solidariteit te leven met jongeren “in deze moeilijke tijden.”

Voor Pasen ontmoette de prior paus Franciscus. Tijdens deze audiëntie vertelde hij de paus hoe Taizé het missiewerk voor jongeren vormgeeft in de pandemie en hoe “de kleine Taizégemeenschap in de universele Kerk leeft.”

Gebed en muziek

De katholieke Leser leidt de oecumenische gemeenschap inmiddels vijftien jaar. Zijn voorganger, Roger Schütz, die Taizé in 1940 oprichtte, kwam uit een Zwitsers-protestantse familie. De gemeenschapsleden bidden drie keer per dag samen in een structuur die lijkt op het getijdengebed.

Taizé staat bekend om zijn muziek, die getypeerd wordt door de herhaling van regels uit de Bijbel. In de beginjaren van Taizé waren de meeste liederen in het Frans, maar toen de gemeenschap een steeds internationaler karakter kreeg, werd Latijn de voertaal.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

14 mei 2021
Paus waarschuwt Europa voor ‘nog koudere demografische winter’
In een lange en gepassioneerde toespraak klaagde de paus het ‘drijfzand’ aan “waardoor een samenleving ontwricht raakt” en...
Lees verder
14 mei 2021
'Amazone-bisschoppen' willen dat Brazilië ontbossing tegengaat
Meer dan zestig Braziliaanse bisschoppen die in de Amazone werken, dringen er bij de Braziliaanse regering op aan om ontbossing tegen...
Lees verder
14 mei 2021
Paus formaliseert functie van catechist
“Elke catechist moet een getuige van het geloof zijn, een leraar en mystagoog, een begeleider en pedagoog, die onderwijst voor de...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl