6 januari 2021

Proeven van de Middeleeuwen: pauselijke universiteit patenteert eeuwenoud bierrecept

Van de Middeleeuwen proeven? Een pauselijke universiteit in het Poolse Krakau maakt het mogelijk: docent Slawomir Dryja heeft een recept voor bier gepatenteerd dat volgens hem voor 90 procent gelijk is aan het witbier dat middeleeuwse inwoners van Krakau nuttigden.

Dryja zei tegen Radio Krakau te hopen dat het Piwo Krakowskie Białe – ‘Krakaus witbier’ – vanaf april beschikbaar is voor de hedendaagse bierdrinker. Het wordt gemaakt in samenwerking met een lokale brouwerij.

Thuisbrouwer

De 56-jarige archeoloog Dryja werkt voor de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II en is een expert in de geschiedenis van brouwen. Hij maakt al bijna twintig jaar zijn eigen bier en is medestichter van de Poolse Vereniging van Thuisbrouwers. In 2019 rondde hij nog een brouwcursus af bij een instituut in Praag. Ook liep hij stages bij verschillende Tsjechische bierbrouwerijen.

De oorspronkelijke gist

Dryja zegt dat hij aan de hand van onderzoek van de keldermuren van een paleis in de stad heeft kunnen vaststellen welke gist er oorspronkelijk werd gebruikt .

Daarnaast is bekend hoe het tarwemout – een ander ingrediënt van witbier – destijds gemaakt werd. Volgens Drya lijkt een bepaald soort modern tarwemout daar sterk op.

Ook “kennen we de technische procedure min of meer, dat wil zeggen, hoe het werd geplet, gekookt, in welke hoeveelheden de hop moet worden toegevoegd en hoe het te hanteren”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Traditioneel witbier doen herleven’

De wetenschapper vertelt “het onderwerp bier” op vele manieren verkend te hebben. “De combinatie van de kennis van de historicus en de brouwer is het programma om het traditionele Krakause witbier te doen herleven.”

Dat was nodig ook: hoewel de Krakause brouwtraditie teruggaat tot de dertiende eeuw, was ze begin negentiende eeuw compleet verdwenen. Als alles meezit, kunnen plaatselijke bierliefhebbers binnenkort weer proosten met hun lokale trots.

Bron: Catholic News Agency

Ga naar originele artikel

Lees verder:

21 januari 2021
Franciscus feliciteert Spezia met overwinning tegen Roma
“Gefeliciteerd en ga door!” zei de paus allerhartelijks toen hij afgelopen woensdag de voetballers van de Noord-Italiaanse voetbalclub...
Lees verder
21 januari 2021
Duitse kerkgangers moeten medische mondmaskers gaan dragen
Mensen die religieuze diensten bijwonen in Duitsland zullen voortaan ofwel chirurgische maskers ofwel zogenaamde FFP2-maskers moeten...
Lees verder
21 januari 2021
Katholieke priester in Nigeria dood aangetroffen na ontvoering
Het ernstig toegetakelde lichaam van een Nigeriaanse priester is een dag na zijn ontvoering gevonden. Zijn lichaam was aan een boom...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl