12 november 2020

Reacties op McCarrick-rapport: 'We moeten dit kwaad in de ogen kijken'

Misbruikslachtoffers, de Amerikaanse bisschoppen en paus Franciscus reageerden op het dinsdag uitgebrachte rapport over McCarrick. Zij roepen op tot excuses en nabijheid van de Kerk en tot meer kerkelijke actie tegen misbruik.

Het rapport laat zien hoe McCarrick kon opklimmen tot kardinaal ondanks jarenlang misbruik. Daarbij toont het kerkelijke onderzoek ook pijnlijk aan hoe de Kerk als instituut zelf gefaald heeft te handelen.

Nabijheid paus

Paus Franciscus reageerde in zijn woensdagse audiëntie op de uitkomsten van het onderzoek.

“Gisteren is het rapport over het trieste geval van voormalig kardinaal Theodore McCarrick gepubliceerd. Ik vernieuw mijn nabijheid aan de slachtoffers van seksueel misbruik en de toewijding van de Kerk om dit kwaad uit te bannen”, zei hij. Hij hield daarna een moment stilte voor gebed.

Schokkend voor slachtoffers

Het Amerikaanse persbureau CNA vroeg een aantal slachtoffers van kerkelijk misbruik hoe zij stonden tegenover de bevindingen van het onderzoek.

Zij noemen de mate van ontkenning van het misbruik door de kerkelijke instanties schokkend. “Er is geen verandering mogelijk als we onze koppen in het zand begraven. We moeten dit kwaad recht in de ogen kijken, de confrontatie ermee aangaan en het dapper bevechten zodat het nooit meer zal gebeuren”, zegt Gina Barthel, die als volwassene misbruikt werd door een priester.

Makkelijk geloofd

Verschillende misbruikslachtoffers noemen het triest dat McCarrick zo makkelijk geloofd werd in zijn ontkenning van het misbruik, zoals in het rapport aan het licht kwam.

“Ditzelfde geloof werd zeker niet aan de slachtoffers gehecht, die een klacht durfden in te dienen”, zegt Jan Ruidl, misbruikt door een priester in de jaren 70. “Uit het rapport blijkt dat zo veel mensen de geruchten kenden, maar niemand ondernam actie. Het is gewoon ongelofelijk triest”, zegt Esther Harber, in 2010 verkracht door een priester.

Excuses en meer gelijkheid

De slachtoffers zouden het helend vinden, wanneer de bisschoppen en andere betrokkenen uit het rapport hun excuses zouden uitspreken naar de slachtoffers voor hun fouten.

Ze spreken bovendien van een machtsverschil tussen geestelijken en leken, waardoor het misbruik kon ontstaan.

Kerkelijk aanpakken

Voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie aartsbisschop José Gomez sprak in een verklaring na het uitbrengen van het rapport “intens verdriet en zijn diepste verontschuldigingen” uit aan “McCarricks slachtoffers en hun gezinnen en aan ieder kerkelijk misbruikslachtoffer”.

Hij stelde dat we in een nieuw tragisch hoofdstuk zijn beland van de worsteling van de Kerk met misbruik door geestelijken, en hij roemde het leiderschap van de paus om de Kerk “op te roepen tot een groter verantwoordelijkheidsbesef en openheid om kerkelijk misbruik aan te pakken op ieder niveau.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Integriteit

Gomez riep alle slachtoffers van kerkelijk misbruik op, zich te melden bij de politie en kerkelijke autoriteiten.

“Dit rapport laat duidelijk zien dat we ons moeten bekeren en groeien in onze toewijding om het volk van God te dienen. Laten we allemaal blijven bidden en ons hart bekeren, zodat we Jezus Christus kunnen volgen met integriteit en nederigheid.”

(Bronnen: CNS, CNA)

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl