15 januari 2021

Rekenfout Australische financiële waakhond zorgt voor opluchting in Vaticaan

De onlangs bekendgemaakte Vaticaanse overboekingen naar Australië bedragen geen 1,5 miljard euro, maar slechts 6 miljoen euro. De Australische financiële waakhond AUSTRAC wees door een coderingsfout ten onrechte transacties van andere instanties aan het Vaticaan toe.

De extreem hoge cijfers die in december werden gepubliceerd, riepen vermoedens tot witwaspraktijken op. Het Vaticaan betwistte de enorme bedragen en vroeg de Australische financiële inlichtingeneenheid, bekend als AUSTRAC, om haar berekeningen te herzien.

Woensdag meldde de krant The Australian dat AUSTRAC de Australische Senaat had laten weten dat het een fout had ontdekt in de eerdere cijfers.

Veel minder overboekingen

In samenwerking met de ASIF, de Vaticaanse financiële autoriteit, ontdekte AUSTRAC dat er tussen 2014 en 2020 fors minder transacties waren van het Vaticaan naar Australië. In plaats van 47.000 overboekingen die goed voor 1,5 miljard euro waren, bleken er slechts 362 overboekingen te zijn geweest, ter waarde van 6 miljoen euro.

De financiële waakhond concludeerde ook dat er in de afgelopen zes jaar 237 overboekingen waren voor in totaal bijna 17 miljoen euro in de richting van Australië naar het Vaticaan. AUSTRAC dacht aanvankelijk dat in deze periode bijna 75 miljoen euro richting het Vaticaan was toegestuurd.

Coderingsfouten

AUSTRAC wijt deze enorme miscalculatie aan computercoderingsfouten. Daardoor werden transacties van internationale instellingen toegekend aan Vaticaanstad.

In een persverklaring op 13 januari bevestigt het Vaticaan de cijfers die de krant noemt. De transacties moeten gezien worden als “contractuele verplichtingen” en “gewoon beheer van middelen”.

Tevens spreekt het Vaticaan zijn vertrouwen uit in de instellingen van het land en zegt ze tevreden te zijn over de samenwerking tussen de betrokken entiteiten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Opgelucht’

Kardinaal George Pell, voormalig hoofd van het Secretariaat voor de Economie van 2014 tot 2017, vertelde woensdag aan Reuters: “Ik was opgelucht toen ik hoorde dat er geen miljarden werden witgewassen via het Vaticaan terwijl ik hoofd was.”

The Australian meldde dat AUSTRAC wel onderzoek blijft doen naar beschuldigingen van honderden miljoenen euro’s aan fraude en witwaspraktijken. Ook in het Vaticaan wordt daar volgens AUSTRAC onderzoek naar gedaan.

Onderzoek

Ook doen de Australische federale politie en de financiële inlichtingeneenheid van het Vaticaan onderzoek naar vier overboekingen naar Australië vanuit het Vaticaan.

Twee van de overboekingen zouden verband houden met kardinaal Angelo Becciu. Naar verluidt is tussen 2017 en 2018 in totaal 1,2 miljoen euro naar een bedrijf in Melbourne gestuurd.

Bronnen: Reuters, Catholic News Agency

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl