19 oktober 2020

Rellen in Chili, kerken opnieuw doelwit demonstranten

In de Chileense hoofdstad Santiago zijn afgelopen weekend twee kerken in brand gestoken, nadat een massademonstratie uitliep op rellen. Dat lijkt een herhaling van vorig jaar, toen gewelddadige demonstranten ook al kerken op de korrel namen. 

Volgens lokale media zijn ten minste vijf mensen gearresteerd. Een werd binnen de een kerk aangehouden, vier anderen buiten de kerk.

Barricades van beelden

Nieuwssite Crux meldt dat op Twitter filmpjes te zien zijn waarin demonstranten aan de achterkant de kerk binnendringen en beelden en andere objecten verwijderen om te vernielen of te gebruiken voor het opzetten van barricades.

De rellen ontstonden na een grote, aanvankelijk vreedzame nationale demonstratie over een referendum dat aanstaande zondag plaatsvindt. Daarin wordt besloten of en wanneer er een nieuwe grondwet moet komen die de huidige moet vervangen. De Chileense grondwet kwam tot stand tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990).

Een jaar massaprotesten

Daarnaast herdachten de tienduizenden demonstranten de dag waarop exact een jaar geleden de massaprotesten in Chili van start gingen. Op 18 oktober 2019 gingen Chilenen massaal de straat op om te protesteren tegen de neoliberale regering van president Sebastián Piñera.

De prijsverhoging met slechts enkele centen van metrokaartjes was toen de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Piñera draaide de maatregel terug en kondigde hervormingen aan, maar de protesten escaleerden.

Kerken geplunderd en in brand gezet

Volgens recente cijfers vielen daarbij meer dan dertig doden en 2500 gewonden als gevolg van de harde confrontaties met de oproerpolitie, die voornamelijk uitgelokt worden door extreem-linkse groeperingen. Ook kerken werden toen geplunderd en in brand gestoken.

Volgens betrokkenen is het niet helemaal duidelijk waarom de kerken doelwit zijn van de gewelddadige protesten. Sommigen linken het aan een omvangrijk misbruikschandaal dat de afgelopen jaren aan het licht kwam.

Minder vertrouwen in Kerk

Mede hierdoor daalde het percentage Chilenen dat de Kerk vertrouwt in de afgelopen veertig jaar van 84 naar 14. Ook nam het aantal katholieken de afgelopen tien jaar met 10 procent af, de grootste daling in Zuid-Amerika.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl