30 september 2020

Snel geld verdienen in Nigeria? Ontvoer een priester…

Volgens Charles Uganwa, woordvoerder van het bisdom Issele-Uku, zijn er diverse oorzaken aan te wijzen voor het wijdverbreide fenomeen. De belangrijkste drijfveer is niet een religieuze, maar een economische.

Priesters extra kwetsbaar

“Er is een grote werkloosheid in Nigeria, jongeren hebben niets omhanden… En ze verdienen zoveel geld aan een ontvoering”, aldus Uganwa. “Het is eenvoudig om een priester te ontvoeren, hem wat te martelen, en daar snel geld aan te verdienen.”

Priesters zijn om verschillende redenen kwetsbaar voor ontvoering, legt Uganwa uit. Ze zijn vaak een zichtbaar en bekend lid van een gemeenschap; ze dragen zelden wapens; en ze zijn vaak te vinden op voorspelbare plaatsen, zoals hun pastorie of kerk.

Losgeld door parochianen betaald

De Nigeriaanse bisschoppenconferentie verklaarde vorig jaar dat bisdommen geen losgeld mogen betalen voor de vrijlating van een priester. Daardoor zijn het nu vaak goedbedoelende parochianen die geld inzamelen om hun priester terug te krijgen.

“Over het algemeen komt er geen priester uit gevangenschap zonder dat er losgeld wordt betaald”, zegt Uganwa.

Seminarist vermoord

In een spraakmakende ontvoeringszaak van eerder dit jaar werden vier seminaristen van een seminarie in Kaduna gegijzeld voor losgeld. De ontvoerders lieten uiteindelijk drie seminaristen vrij, maar vermoordden de 18-jarige Michael Nnadi nadat hij weigerde zijn geloof af te zweren.

Boko Haram

In het noorden van het land komen Fulani vaak in conflict met christenen over grondgebied. De radicaal-islamistische groepering Boko Haram, die rond 2009 ontstond, is nog steeds actief en heeft de afgelopen jaren verwoestende terreuraanslagen op christenen gepleegd.

Zo werden eind juli aanslagen gepleegd op vier christelijke dorpen in Zuid-Kaduna, waarbij meer dan 62 christenen werden gedood door islamitische terroristen. Eveneens in juli vermoordden terroristen vijf buitenlandse hulpverleners, van wie er drie in dienst waren van christelijke hulporganisaties.

Op de vlucht

Boko Haram is gelieerd aan Islamitische Staat en heeft tot op heden meer dan 2 miljoen mensen uit hun huizen verdreven.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

26 oktober 2020
Paus benoemt 13 nieuwe kardinalen
Paus Franciscus creëert volgende maand 13 nieuwe kardinalen. Hij maakte hun namen bekend tijdens zijn zondagse Angelustoespraak. Negen...
Lees verder
26 oktober 2020
Vacature: beleidsmedewerker jurist ad extra SRKK/secretaris CIO
Het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland (SRKK) voert het secretariaat ten behoeve van de Nederlandse...
Lees verder
26 oktober 2020
Ontvoering en moord op geestelijken in Brazilië
Priester Adriano da Silva Barros (36) verliet op 13 oktober vroeg in de ochtend zijn parochie in de stad Simonésia, in de staat Minas...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl