30 september 2020

Snel geld verdienen in Nigeria? Ontvoer een priester…

Volgens Charles Uganwa, woordvoerder van het bisdom Issele-Uku, zijn er diverse oorzaken aan te wijzen voor het wijdverbreide fenomeen. De belangrijkste drijfveer is niet een religieuze, maar een economische.

Priesters extra kwetsbaar

“Er is een grote werkloosheid in Nigeria, jongeren hebben niets omhanden… En ze verdienen zoveel geld aan een ontvoering”, aldus Uganwa. “Het is eenvoudig om een priester te ontvoeren, hem wat te martelen, en daar snel geld aan te verdienen.”

Priesters zijn om verschillende redenen kwetsbaar voor ontvoering, legt Uganwa uit. Ze zijn vaak een zichtbaar en bekend lid van een gemeenschap; ze dragen zelden wapens; en ze zijn vaak te vinden op voorspelbare plaatsen, zoals hun pastorie of kerk.

Losgeld door parochianen betaald

De Nigeriaanse bisschoppenconferentie verklaarde vorig jaar dat bisdommen geen losgeld mogen betalen voor de vrijlating van een priester. Daardoor zijn het nu vaak goedbedoelende parochianen die geld inzamelen om hun priester terug te krijgen.

“Over het algemeen komt er geen priester uit gevangenschap zonder dat er losgeld wordt betaald”, zegt Uganwa.

Seminarist vermoord

In een spraakmakende ontvoeringszaak van eerder dit jaar werden vier seminaristen van een seminarie in Kaduna gegijzeld voor losgeld. De ontvoerders lieten uiteindelijk drie seminaristen vrij, maar vermoordden de 18-jarige Michael Nnadi nadat hij weigerde zijn geloof af te zweren.

Boko Haram

In het noorden van het land komen Fulani vaak in conflict met christenen over grondgebied. De radicaal-islamistische groepering Boko Haram, die rond 2009 ontstond, is nog steeds actief en heeft de afgelopen jaren verwoestende terreuraanslagen op christenen gepleegd.

Zo werden eind juli aanslagen gepleegd op vier christelijke dorpen in Zuid-Kaduna, waarbij meer dan 62 christenen werden gedood door islamitische terroristen. Eveneens in juli vermoordden terroristen vijf buitenlandse hulpverleners, van wie er drie in dienst waren van christelijke hulporganisaties.

Op de vlucht

Boko Haram is gelieerd aan Islamitische Staat en heeft tot op heden meer dan 2 miljoen mensen uit hun huizen verdreven.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl