8 oktober 2020

Sri Lanka: “Vrijlating verdachten Paasaanslagen verdacht”

donderdag, 08 oktober 2020

Nieuws

Anderhalf jaar na de bomaanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka, zijn vijf van de zeven verdachten door de regering van het land vrijgelaten. Kardinaal Malcolm Ranjith van Colombo en vrienden en familie van de slachtoffers vrezen corruptie en laken het feit dat de verdachten niet voor de rechter zijn gebracht.

Bij de aanslag op 21 april vorig jaar zijn 259 mensen omgekomen en nog eens 500 gewond geraakt. Negen zelfmoordterroristen pleegden aanslagen tijdens de paasdiensten in twee katholieke kerken en een evangelisch-christelijke kerk, evenals in vier hotels en een huizencomplex. “Het is triest en ongelukkig dat degenen die betrokken zouden zijn geweest bij de aanvallen worden vrijgelaten”, aldus Ranjith tijdens een persconferentie op 3 oktober. Volgens de kardinaal hadden agenten van de veiligheidsdienst een paar maanden eerder bevestigd dat er voldoende bewijs was tegen veel van de verdachten die waren gearresteerd.

Vooral de vrijlating van Riyaj Bathiudeen, de broer van de leider van een politieke partij in Sri Lanka, wordt als verdacht gezien. Volgens UCA vertelde een politiewoordvoerder op 15 september nog aan journalisten dat Bathiudeen voor de aanslag op een hotel een ontmoeting had gehad met een van de zelfmoordterroristen. Ook werd hij ervan beschuldigd op andere manieren samen te hebben gewerkt met de aanslagplegers. Hij werd na 168 dagen opsluiting vrijgelaten.

Op 4 oktober protesteerden familieleden van de slachtoffers van de paasbombardementen voor de St. Sebastiaankerk in Katuwapitiya, iets meer dan 30 kilometer ten noorden van Colombo. Zij eisten een eerlijk en grondig onderzoek en dat recht wordt gedaan. “Mijn familie en kind werden beiden gedood bij de aanslag in Katuwapitiya. We hebben een eerlijke oplossing nodig,” aldus S. Fernando, een van de demonstranten. “Vier van de zeven verdachten die samen met Riyaj Bathiudeen werden gearresteerd in verband met de aanslag en maandenlang door de CID zijn vastgehouden, zijn vrijgelaten. Geen van hen is ooit voor de rechter gebracht. Doe recht aan de doden.”

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan. Er wonen meer dan 21 miljoen mensen. Meer dan 70% van de Sri Lankaanse bevolking is Boeddhist, ongeveer 13% is Hindoe, bijna 10% is Moslim en minder dan 8% is Christen. Er zijn 1,5 miljoen katholieken in het land, die de overgrote meerderheid van de Sri Lankaanse christenen vormen. Het land wordt geplaagd door periodiek geweld sinds het einde van de 26 jaar durende burgeroorlog in 2009.

Bronnen: KNA, UCA

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl