5 november 2020

Stef Bos brengt ode aan menselijke veerkracht

‘Te gek om zo’n verhaal door te geven’

Zijn geïnterviewden hadden iets gemeen, zag hij: steeds als hun situatie moeilijker werd, zochten ze toch weer naar lichtpunten. “Het gaat om afschalen naar een niveau waar je toch weer mogelijkheden ziet. En dat is een kunst. Ik weet niet of ik het kan, maar ik vind het te gek om zo’n verhaal door te geven.”

Bos vindt het belangrijk dat mensen beseffen dat ze zelf iets moeten willen om uit de problemen te raken. “Het kan nooit zonder je medemens, maar je moet wel zelf uit het moeras willen. Er kunnen nog zoveel stichtingen zijn die je willen helpen, als je zelf niet wilt, lukt het niet.”

Tot de kern komen

Dat roept natuurlijk de vraag op waarom het ene mens die wil wel heeft, en de ander niet. Dat hangt volgens de zanger af van wat mensen als het belangrijkste in hun leven beschouwen: waarvoor willen ze leven?

Bos verwijst naar het boek De zin van het bestaan van Viktor Frankl, de Oostenrijkse psychiater die de Holocaust overleefde. “Hij trok vanuit zijn Auschwitz-ervaring een heel simpele conclusie: als je iemand alles afneemt, kan hij daardoor zijn kern kwijtraken… of juist tot de kern komen. Op die splitsing besluit je zelf welke kant je uitgaat. Als je het punt kunt vinden dat voor jou essentieel is, dan kun je alles kwijtraken, maar rond dat punt toch weer iets nieuws bouwen.”

‘Het draait niet om mij’

Zelf begon hij rond zijn veertigste die kern van zijn leven beter te begrijpen. Hij besefte, vertelt hij, dat hij deel is van een groter geheel. Het was een bevrijdende ingeving.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Er hebben al zoveel mensen rondgelopen, ik voeg gewoon iets toe. Ik ben als iemand die een steen legt in de eeuwenlange bouw van een kathedraal. Ik wil dat ook doen. Met dat besef kreeg ik opeens een bestemming. Als er nare dingen gebeuren, denk ik nu: het draait niet om mij. Toen ik daar achter kwam, gleed er een last van mijn schouders.”

In een traditie staan

Hij haalt het voorbeeld van Nelson Mandela aan. “Hoe kon hij zo lang in de gevangenis zitten? Omdat hij dacht: het draait niet om mij. Als hij zijn eigen leven als een volstrekte noodzaak had gezien, had hij zelfmoord gepleegd, want dan kun je het niet uitstaan dat je alles wordt afgepakt. Maar hij wist, ik sta in een traditie en dit is wat ik bijdraag.”

De zevendelige serie Serenade van Stef is gemaakt in samenwerking met het Kansfonds. Het programma is vanaf 6 november wekelijks om 16.35 uur te zien op NPO1. De eerste aflevering is al te zien op NPO Plus

Ga naar originele artikel

Lees verder:

30 juli 2021
Terugblik coronajaar 2020: Hoe hebben de parochies in coronatijd gereageerd?
Deze zomer publiceert rkkerk.nl een serie artikelen die eerder zijn gepubliceerd in de Pius Almanak voor 2021. De artikelen schetsen...
Lees verder
30 juli 2021
Ex-kardinaal McCarrick strafrechtelijk vervolgd - Katholiek Nieuwsblad
Voormalig kardinaal Theodore McCarrick (91) moet voor de strafrechter verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd een zestienjarige jongen...
Lees verder
30 juli 2021
Paus: ‘Betrek boerenfamilies bij voedselbeleid'
Regeringen zouden kleine boeren en boerenfamilies moeten betrekken bij hun beleid dat gericht is op voldoende voedsel voor alle mensen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl