30 oktober 2020

‘Stop deze rot’: paus en bisschoppen over ‘walgelijke terreurdaad’ Nice

Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de aanslag in de basiliek van het Zuid-Franse Nice. Daarbij kwamen gisteren drie mensen om het leven.

De kerken in Nice zijn onder politiebescherming gesteld en blijven tot nader order dicht. Op verzoek van de Franse bisschoppen luidden kerken in heel het land gisterenmiddag om drie uur de doodsklokken.

‘Het geliefde Franse volk’

In een tweet drukte de paus gisteren zijn nabijheid uit tot de mensen in Nice. “Ik bid voor de slachtoffers, voor hun families en voor het geliefde Franse volk, dat zij kwaad met goed mogen beantwoorden.”

‘De bescherming van Maria’

Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin stuurde diezelfde dag namens Franciscus een telegram aan de bisschop van Nice, André Marceau.

Hij schreef dat de paus Frankrijk toevertrouwt “aan de bescherming van Onze-Lieve-Vrouw” en zijn zegen geeft “aan allen die door deze tragedie zijn getroffen”.

‘Walgelijke terreurdaad’

Mgr. Marceau zelf sprak kort na het eerste nieuws over de aanslag van een “walgelijke terreurdaad”, zo kort na de brute moord op leraar Samuel Paty elders in Frankrijk.

“Ik ben als mens oneindig bedroefd over wat andere wezens, die geacht worden mensen te zijn, kunnen aanrichten”, aldus de bisschop.

‘Moge de geest van vergeving overwinnen’

Hij zei te bidden voor de slachtoffers, hun naasten, de politie en “priesters en gelovigen die zijn geraakt in hun geloof en hun hoop. Moge de geest van vergeving van Christus met het oog op deze barbaarse daden overwinnen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Dit raakt heel Frankrijk’

De Franse bisschoppenconferentie stelde gisteren in een verklaring “in een diepe droefheid” te zijn geworpen door “deze verschrikkelijke daden” die “heel ons land raken”.

De slachtoffers werden gedood “omdat zij in de basiliek waren”. Zij waren “een symbool dat vernietigd moest worden”.

‘Broederschap hervinden’

De bisschoppen bidden voor hen en hun nabestaanden. Ze schrijven dat de aanslag hen herinnert aan “het martelaarschap van pastoor Jacques Hamel”, de priester die in 2016 in een kerk werd vermoord tijdens het vieren van de Mis.

De terreur “wil angst vestigen in onze hele maatschappij. Deze rot moet dringend gestopt worden, zoals we ook dringend de onmisbare broederschap moeten hervinden die ons allen staande zal houden tegenover deze bedreigingen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘De dreiging het hoofd bieden’

Ondanks het leed en de pijn die katholieken nu doormaken, “weigeren zij toe te geven aan de angst en willen zij, met heel het land, deze verraderlijke en blinde dreiging het hoofd bieden”.

Veiligheidsmaatregelen

De Franse premier Jean Castex had gisterenavond een ontmoeting met de voorzitter van de bisschoppenconferentie, aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort, en aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs. Ze bespraken veiligheidsmaatregelen voor katholieken in de aanloop naar het feest van Allerheiligen, komende zondag.

‘Moorddadige waanzin in Gods naam’

Mgr. Aupetit zei in een verklaring “verbijsterd” te zijn “door deze moorddadige waanzin in de naam van God. God heeft zichzelf geopenbaard als een God van liefde”. Moorden in de naam van God is een “heiligschennis” en “een belediging van wie Hij is”.

“Christenen zijn vanaf het begin vervolgd, en zelfs vandaag zij het die, hoewel zij de liefde tot God en de naaste prediken en beleven, de zwaarste prijs betalen in haat en barbarij.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Extremisme krachtig bestrijden’

De Guinese curiekardinaal Robert Sarah drukte in een tweet zijn solidariteit met de Franse Kerk uit. Hij zei dat extremisme “krachtig en vastberaden” moet worden bestreden en dat Afrikaanse christenen “al te goed” weten dat gewelddadige islamisten hun strijd niet zullen opgeven.

De Franse Raad voor Islamitische Eredienst veroordeelde de moorden. Ze vroeg moslims om hun rouw en solidariteit te tonen door de vieringen van de geboorte van Mohammed te annuleren. Die feestdag viel voor soennitische moslims dit jaar op 29 oktober.

Bronnen: Catholic News Service, catholique.fr

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl