29 december 2020

Studentenpastoraat op snijvlak van Kerk en universiteit: internationaal en altijd veranderend

Tilburg University is een internationale universiteit: er studeren jongeren uit meer dan honderd verschillende landen. Peeters houdt daar rekening mee: “Acht jaar geleden hebben we het studentenpastoraat internationaler aangepakt. Veel Missen en activiteiten zijn in het Engels, maar er zijn ook altijd Nederlandstalige activiteiten”, zegt hij. “Wel streven we vermenging na. Groepen met verschillende achtergronden proberen we niet te splitsen.”

Kerk en universiteit

Tilburg University is een van de Nederlandse universiteiten met een katholiek studentenpastoraat. De universiteit werd in 1927 gesticht vanuit een katholieke visie. “Daarom vond men het belangrijk dat er een kerk en een studentenpastoraat aanwezig zijn”, vertelt Peeters, die sinds 2012 studentenpastoor is in Tilburg.

De studentenparochie is een personele parochie: hij beslaat geen gebied, maar bedient de katholieke studenten van de universiteit en de hogescholen in Tilburg. Peeters is in dienst van zowel de universiteit als de parochie. “Het studentenpastoraat hier is een samenwerking tussen de Kerk en de universiteit.”

Verschillen

Zowel qua demografie als qua voorzieningen ziet de studentenparochie er dan ook heel anders uit dan een gewone parochie. Er zijn veel jonge mensen, maar weinig gezinnen. “We bieden veel mogelijkheden voor mensen die het geloof vanaf nul leren kennen en we hebben relatief veel huwelijksvoorbereiding”, zegt Peeters. “Uitvaarten hebben we – gelukkig – maar zelden.”

Een ander groot verschil is dat de meeste parochianen maar een paar jaar blijven, omdat het gros van de studenten na het behalen van zijn diploma verhuist of naar het eigen land terugkeert.

“Dat geeft je een beperkte tijd om dingen met mensen te doen”, legt Peeters uit. “In een normale parochie ken je op een gegeven moment alle parochianen wel, maar in de studentenparochie zie je ieder jaar nieuwe gezichten.”

Coronavirus

Ook het studentenpastoraat heeft te maken met het coronavirus, waarbij zowel de richtlijnen van de bisschoppen als die van de universiteit gevolgd worden. “Zoals alle parochies zijn we in maart online gegaan”, vertelt Peeters. “Mis, lunch en catechese deden we online; alleen de biecht nam ik persoonlijk af, buiten op een bankje.”

Toen de maatregelen iets losser werden, vierden ook de Tilburgse studenten weer de Eucharistie. Sinds oktober betrekken ze de veel grotere Sint-Dionysiuskerk in het centrum van de stad, waar de afstand beter bewaard kan worden.

Tijd benutten

Voor Peeters was het afgelopen jaar totaal anders dan normaal. “Ik heb dit jaar veel minder nieuwe mensen ontmoet, omdat die er simpelweg niet waren”, zegt hij. “Een universiteit leeft ook als een fysieke gemeenschap, maar dit jaar was de universiteit van Tilburg eigenlijk alleen maar een online onderwijsinstelling.”

“Het is belangrijk dat we deze tijd goed benutten”, vervolgt de studentenpastoor. “We moeten leven in het nu in plaats van alleen maar overleven. Het goede van zo’n tijd is dat het ons dwingt om te kijken naar onszelf: waar leef ik van en waar leef ik voor?”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl