19 juni 2021

Studeren? In Leuven kan het in het klooster

Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en een groep studerende zusters een woonruimte met eigen kapel.

De Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven trekt door actieve werving en een studiebeurzenfonds steeds meer zusters uit ontwikkelingslanden. Hun aantallen zijn de afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor de huidige woonruimtes in het Justus Lipsius College hun limieten bereikt hebben.

Daarom moest hoogleraar Bénédicte Lemmelijn, mede-initiatiefneemster van de International Sisters’ Community, verantwoordelijk voor de werving van studiebeurzen en de opvang van studerende zusters uit het buitenland, op zoek naar een bijkomende locatie.

Scolastica

Die vond ze in de benedictijnenabdij Keizersberg in Leuven. Bijzonder is dat de abdij Keizersberg een mannengemeenschap is, waar vanaf volgend collegejaar acht zusters en zes lekenstudentes zullen wonen. Het project draagt de naam Scolastica. “De zusters zullen over hun eigen woonruimtes beschikken en hebben ook een eigen kapel, maar ze kunnen tegelijkertijd deel gaan uitmaken van het liturgische leven van de abdij”, legt prior Dirk Hanssens uit. Zo zijn ze bijvoorbeeld welkom bij het getijdengebed.

Het was prior Hanssens’ idee om ruimte te maken voor de zusters in de abdij, omdat die toch hoognodig gerenoveerd moest worden: “Delen van de abdij hadden verouderde voorzieningen en voldeden niet meer aan de veiligheidsnormen, dus we moesten nodig verbouwen”, vertelt hij. “Daaruit ontstond het idee om ruimte voor de studerende zusters te creëren. Want wat is nu mooier dan een ander in nood helpen wanneer je zelf in nood bent?”

Kostenplaatje

In een vleugel van de abdij verschijnen veertien instapklare studentenkamers en daarnaast voorzieningen zoals een keuken, zithoek en badkamers. Een kamer zal ongeveer 300 euro per maand kosten. Dat is niet veel, want de gemiddelde Leuvense studentenkamer (of kot, zoals ze in Vlaanderen zeggen) van dat kaliber kost ongeveer 400 euro per maand.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl