23 december 2020

Toch nog thuis voor Kerstmis: aartsbisschop Minsk mag Wit-Rusland weer in

Hij zei voortdurend contact te hebben met Wit-Rusland en bezorgd te zijn over de situatie rond het coronavirus in zijn land. Ondanks alles bleef hij opgewekt: “Alles ligt in Gods handen, dit is mijn optimisme … wat wij vandaag doormaken, is de ervaring van het dragen van het kruis, dat het christelijk leven altijd heeft vergezeld, en dus moeten wij het met overtuiging dragen”.

‘Geloven in een oplossing’

Hij riep opnieuw op tot onderhandelingen tussen de regering en de demonstranten. “Wij moeten geloven dat er een oplossing gevonden kan worden, zelfs als iedere persoon bij zijn positie blijft; dat wij erg verschillend zijn en verschillende ideeën hebben, betekent niet dat wij vijanden hoeven te zijn.”

Vaticaanse bemiddeling

Het Vaticaan heeft geprobeerd te bemiddelen en Kondrusiewicz weer het land in te krijgen. In september was de Vaticaanse ‘minister van Buitenlandse Zaken’ Paul Gallagher echter nog weinig optimistisch over een mogelijke terugkeer van de aartsbisschop.

Volgens de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken willigde Loekasjenko het huidige verzoek in “uit het diepste respect voor de paus en vanwege goede persoonlijke relaties”. Volgens de minister kijkt Loekasjenko “op naar paus Franciscus” en bewondert hij diens werk.

Ook de ophanden zijnde kerstvieringen speelden een rol, “ondanks een aantal negatieve zaken” over aartsbisschop Kondrusiewicz.

Woensdag of donderdag terug

Naar verwachting keert de aartsbisschop vandaag of morgen terug naar Minsk. Hij wordt op 3 januari 75, de leeftijd waarop bisschoppen hun ontslag aan de paus moeten aanbieden. Deze kan dat meteen aanvaarden, of ervoor kiezen zijn mandaat voor een bepaalde tijd te verlengen.

Bronnen: cruxnow.com, asianews.it

Ga naar originele artikel

Lees verder:

21 januari 2021
Franciscus feliciteert Spezia met overwinning tegen Roma
“Gefeliciteerd en ga door!” zei de paus allerhartelijks toen hij afgelopen woensdag de voetballers van de Noord-Italiaanse voetbalclub...
Lees verder
21 januari 2021
Duitse kerkgangers moeten medische mondmaskers gaan dragen
Mensen die religieuze diensten bijwonen in Duitsland zullen voortaan ofwel chirurgische maskers ofwel zogenaamde FFP2-maskers moeten...
Lees verder
21 januari 2021
Katholieke priester in Nigeria dood aangetroffen na ontvoering
Het ernstig toegetakelde lichaam van een Nigeriaanse priester is een dag na zijn ontvoering gevonden. Zijn lichaam was aan een boom...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl