20 oktober 2020

Trappisten Zundert hebben nieuwe abt

De trappisten van het Brabantse Zundert hebben een nieuwe abt. De monniken van de abdij Maria Toevlucht kozen vorige week Dom Guido Van Belle (1959) tot hoofd van hun kloostergemeenschap.

Dat maakt het bisdom Breda bekend op zijn site. Van Belle was sinds 2017 al tijdelijk overste van de abdij en is nu gekozen voor een periode van zes jaar.

Abtszegening in besloten kring

De Vlaamse monnik is hiermee de zevende abt sinds Maria Toevlucht in 1938 tot abdij werd verheven. Daarvoor was het een zogeheten priorij, in 1899 gesticht door trappisten uit de abdij Koningshoeven bij Tilburg.

De speciale zegening die een nieuwe abt ontvangt, zal op 13 november zijn. Vanwege de coronamaatregelen wordt de plechtigheid in besloten kring gehouden.

Eeuwige geloften

De uit Ninove afkomstige Van Belle woont sinds 1995 in de Zundertse abdij. In 2001 verbond hij zich definitief aan de gemeenschap. Sinds 2005 is hij ook priester. Hij werd dat jaar gewijd door mgr. Tiny Muskens, de toenmalige bisschop van Breda.

Stilte, gebed en arbeid

Naast Van Belle telt de Zundertse kloostergemeenschap veertien monniken. Als trappisten leiden ze een leven volgens de Regel van de heilige Benedictus, gericht op stilte, gebed en arbeid. De trappisten van Zundert voorzien in hun levensonderhoud door een abdijwinkel, een bierbrouwerij en een gastenhuis te runnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Monnikentips voor een lockdown

Eerder dit jaar publiceerde de site van het bisdom Breda al een interview met Van Belle. Als kloosterling, gewend aan een leven in afzondering, gaf hij tips om een lockdown goed door te komen.

Zo wees hij op het belang van een vast dagritme, loskomen van werk en niet voortdurend de prikkels van nieuwssites en sociale media zoeken.

Nieuwe abt Egmond

Eerder dit jaar kozen ook de benedictijnen van Egmond een nieuwe abt. Broeder Thijs Ketelaars volgde Gerard Mathijsen op als hoofd van de Sint-Adelbertabdij.

Bron: Bisdom Breda

Ga naar originele artikel

Lees verder:

27 november 2020
WJD-kruis overgedragen aan Portugese jongeren
Panamese jongeren hebben het traditionele Wereldjongerendagenkruis aan de Portugese organisatie van de aankomende editie overhandigd....
Lees verder
27 november 2020
Nederlandse bisschoppen rekenen op beperkte kerstvieringen
Omdat “Kerstmis te belangrijk is om niet te vieren” lanceren de Nederlandse bisschoppen vandaag een website met tips om het feest...
Lees verder
27 november 2020
Nederlandse R.-K. bisschoppen lanceren speciale website met de oproep: Vier Kerstmis!
Op vrijdag 27 november gaat de website Vierkerstmis.nl online. Op deze website nodigen de Nederlandse R.-K. bisschoppen iedereen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl