28 september 2020

Trumps kandidaat-rechter Hooggerechtshof is de katholieke Amy Coney Barrett

Acht dagen na de dood van opperrechter Ruth Bader Ginsburg, draagt de Amerikaanse president Trump rechter Amy Coney Barrett voor als lid van het Hooggerechtshof. De keuze voor de katholieke Barrett riep gemengde reacties op.

Trump noemde zijn kandidaat “een van ’s lands geniaalste juridische knappe koppen en trouw aan de Grondwet”. De president wil zo eenvoudig en snel mogelijk de rechter beëdigen.

Hiervoor moet zij gehoord worden binnen de Senaat en uiteindelijk met een meerderheid van 50 stemmen gekozen worden. De Republikeinen hebben momenteel 53 zetels in de Senaat.

Niemand zo capabel

De 48-jarige Barrett reageerde “zich nederig te voelen om het Hooggerechtshof te dienen” en verklaarde altijd met aandacht in de voetstappen van Ginsburg te zullen treden. Barrett is op het moment professor in de Rechten op de katholieke Universiteit van Notre Dame en rechter bij de Rechtbank voor Hoger Beroep in het 7de district.

Haar collegaprofessor Carter Snead zei in een radioprogramma “niet te geloven dat er iemand in het land meer capabel is voor het Hooggerechtshof dan Barrett vanwege haar combinatie van genialiteit, haar arbeidsethos, haar open houding en haar menslievende manier van omgaan met mensen.”

Geen verrassing

Trumps keuze voor Barrett is geen verrassing. Nadat Ginsburg stierf verscheen haar naam meteen op de lijstjes van potentiële kandidaten. In 2018 werd zij ook al genoemd als mogelijke opvolger van opperrechter Anthony Kennedy.

Een dag voor de officiële bekendmaking noemden kranten haar al de meest waarschijnlijke kandidaat.

Katholieke principes

Haar kandidatuur riep van verschillende kanten in het politieke spectrum en binnen de katholieke Kerk reacties op. De een hoopt op een snelle beëdigingsprocedure, de anderen maken zich zorgen over haar katholieke principes.

John Gehring, katholieke programmadirecteur van lobbygroep Faith in Public Life (‘Geloof in het openbare leven’): “Pro life zijn is niet het enige vraagstuk. Veel katholieke stemmers maken zich zorgen dat Barrett de toegang tot gezondheidszorg zal ondermijnen, en daarbij de arbeidersrechten, de bescherming van het milieu en andere ethische kwesties binnen de sociale leer van de Kerk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Barrett werd eerder in 2017 al door de Democraten ondervraagd over de rol die haar katholieke geloof speelde in haar rechterlijke uitspraken. Zij antwoordde toen: “Het is een rechter nooit geëigend de eigen persoonlijke opvattingen boven de wet te stellen.”

Terugdraaiing abortuswetgeving

Een vraag die veel christenen en tegenstanders in Amerika bezig houdt is, of deze gelovige rechter de abortusuitspraak ‘Roe versus Wade’ zou willen terugdraaien. In 2017 zei Barrett hierover, “dat zij alle voorgaande uitspraken van het Hooggerechtshof zou volgen”.

In 2013 zei de kandidate tijdens een toespraak op de Notre Dame Universiteit dat “het terugdraaien van ‘Roe’ ervoor zou zorgen dat abortus legaal noch illegaal zou worden in de VS. In plaats daarvan zou het de staten en het congres vrij staan abortus te verbieden, beschermen of reguleren zoals zij dat zouden willen.”

Zesde katholieke opperrechter

Als Barrett zou worden beëdigd als Opperrechter zou zij de zesde katholieke rechter zijn van de in totaal negen rechters die het Hooggerechtshof telt.

Ook Opperrechter John Roberts, Brett Kavanaugh, Clarence Thomas, Samuel Alito en Sonia Sotomayor zijn katholiek. Rechter Neil Gorsuch is katholiek opgevoed maar is nu episcopaals. Rechters Stephen Breyer en Elena Kagan zijn joods.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 oktober 2020
Projectpartner vermoord in Venezuela | Kerk in Nood
donderdag, 22 oktober 2020 Nieuws Kerk in Nood (ACN) heeft met grote droefheid en schok het pijnlijke nieuws ontvangen van de moord...
Lees verder
21 oktober 2020
Kerken rollen letterlijk de rode loper uit bij de start van Actie Kerkbalans 2021
De jaarlijkse Actie Kerkbalans, de grootste fondsenwervende actie van Nederland, organiseert in 2021 door heel Nederland opvallende...
Lees verder
21 oktober 2020
Waarom Duitsers in de rij staan om de paus te ontmoeten 
Paus Franciscus en ‘de Duitsers’ lijken er dringend behoefte aan te hebben om de gemoederen te bedaren. Dat blijkt uit het aanzienlijke...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl