19 oktober 2020

Twee kerken in brand gestoken in Chili

maandag, 19 oktober 2020

Nieuws

Kerk in Nood (ACN) veroordeelt de gewelddadige aanvallen op kerken in Santiago de Chile gisteren, 18 oktober. Met een van de twee kerken heeft de organisatie een bijzondere band.

De beide kerken in de hoofdstad van Chili werden gisteren aangevallen door demonstranten op een moment dat elders een vreedzame demonstratie plaatsvond om het begin te markeren van de protesten op 18 oktober vorig jaar. Voor de kerk van San Francisco de Borja was het de eerste kennismaking met geweld. De kerk van de Assumptie, een van de oudste in de hoofdstad (1876), werd op 8 november 2019 ook al aangevallen. Op een van de muren stond ‘Muerte al Nazareno’ geschreven, ofwel Dood aan de Nazareeër.

Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood, vertelt ontsteld te zijn over de agressie, de plunderingen en de aanvallen op de kerken in Santiago de Chile. “De gebeurtenissen van gisteren laten zien hoe ver het geweld en de haat kunnen reiken die door sommige groepen worden gepropageerd. Wij zijn van mening dat het weliswaar legitiem is om te demonstreren en te vragen om sociale veranderingen, maar dat ongebreidelde haat tegen religieuze groeperingen geweld en vernietiging genereert en wereldwijd openlijk moet worden veroordeeld. Bovendien vragen wij de Chileense regering om de bescherming van religieuze gebouwen tegen dit soort haatdelicten te waarborgen.”

Kerk in Nood heeft een bijzondere band met de kerk van de Assumptie. De pastoor van de kerk, Pedro Narbona, is sinds vele jaren ook geestelijk assistent van de Chileense afdeling van Kerk in Nood. Heine-Geldern: “Wij betuigen onze verbondenheid en steun aan de pastoor en zijn verbijsterd over zijn lijden uit eerste hand onder een niveau van geweld tegen de Kerk dat we tot nu toe alleen uit andere delen van de wereld kenden.”

Kerk in Nood betuigt opnieuw haar steun aan alle christenen in Chili, wier kerken en gebouwen systematisch worden bedreigd door gewelddadige groeperingen. Sinds oktober 2019 zijn er in dit land meer dan 57 aangevallen en in brand gestoken.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl