30 oktober 2020

‘Vader mag dat doen’: brieven van Schönstatt-zusters plaatsen stichter opnieuw in kwaad daglicht

Het debat over het leven en werk van pater Josef Kentenich, stichter van de internationale Schönstatt-beweging, laait opnieuw op met de publicatie van oude getuigenverklaringen waarin de geestelijke wordt afgeschilderd als een misbruiker en manipulator.

Kan een “grote grondlegger” zalig worden verklaard als sommige van zijn eigen volgelingen hem van zulke dingen betichten? Dat is de centrale vraag in de discussie rond pater Josef Kentenich (1885-1968), die opnieuw aan de orde is gesteld door de in Rome gevestigde kerkhistorica Alexandra von Teuffenbach.

Vaticaanse archieven

Ze beschuldigt de oprichter van de internationale Schönstatt-beweging, die tot op de dag van vandaag populair blijft, van systematische manipulatie, machtsmisbruik en seksuele intimidatie. De onderzoekster heeft haar beweringen gebaseerd op diverse bronnen, waaronder recent toegankelijk gemaakte Vaticaanse documenten uit het pontificaat van paus Pius XII (1939-1958).

In juli veroorzaakte Von Teuffenbach al opschudding met een artikel over Kentenich in de Duitse katholieke krant Die Tagespost. Nu heeft ze bewijsmateriaal ter ondersteuning van haar beschuldigingen gepresenteerd in haar boek met de titel Vader mag het doen!

Gedetailleerde beschrijvingen

Het boek bevat gedetailleerde beschrijvingen door verschillende Schönstatt-zusters over Kentenichs stijl van leiderschap. “Hoe kan iemand deze man, deze priester, als voorbeeldfiguur presenteren aan de christenen in de wereld, na wat hij heeft gedaan en gezegd?”, zo schrijft Von Teuffenbach in haar voorwoord.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl