6 november 2020

Vaticaan bevestigt: ‘McCarrick-rapport’ verschijnt dinsdag

Het Vaticaans onderzoek naar de in ongenade gevallen ex-kardinaal McCarrick wordt komende dinsdag om 14.00 gepubliceerd. Dat is vandaag bevestigd, melden verschillende vaticanisten op Twitter.

Het gaat om een onderzoek door het Staatssecretariaat in opdracht van de paus. Onderwerp van onderzoek is “de institutionele kennis en het besluitvormingsproces van de Heilige Stoel met betrekking tot voormalig kardinaal Theodore E. McCarrick”.

Al jarenlang verhalen

McCarrick trad in 2018 terug als kardinaal. Er deden op dat moment al jarenlang verhalen de ronde over zijn seksuele escapades. Die betroffen onder meer misbruik van volwassen seminaristen en jonge priesters.

Meldingen daarover door slachtoffers haalden lang niets uit, terwijl McCarrick intussen opklom tot kardinaal en aartsbisschop van Washington DC. Op die positie was hij een zeer prominente en invloedrijke figuur in de Amerikaanse Kerk.

Uit priesterambt gezet

In februari 2019 zette het Vaticaan hem uit het priesterambt. Dat gebeurde nadat de Congregatie voor de Geloofsleer hem schuldig bevond aan “verleiden in het sacrament van de biecht” en “zonden tegen het zesde gebod met minderjarigen en volwassenen”, met machtsmisbruik als verzwarende factor.

Een misbruikbeschuldiging uit de tijd dat McCarrick nog priester in New York was, werd rond diezelfde tijd door het aartsbisdom New York als “geloofwaardig en onderbouwd” beoordeeld. Het betrof misbruik van een tiener.

Vragen

Het feit dat er al zo lang beschuldigingen van misbruik tegen McCarrick de ronde deden, riep vragen op: hoe hij dan toch een kerkelijke carrière maken, en wie wist op welk moment van de beschuldigingen?

Gehoopt wordt dat het dinsdag te verschijnen rapport althans enig licht op deze vragen werpt.

McCarrick ontkende in september vorig jaar nog schuldig te zijn aan misbruik.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 juni 2021
Studeren? In Leuven kan het in het klooster
Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en...
Lees verder
18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl