22 september 2020

Vaticaan: ‘Geen intercommunie tussen katholieken en protestanten’

Volgens de studiegroep is er voldoende theologische overeenstemming over Eucharistie en ambt om katholieken aan het protestantse Avondmaal te laten gaan, en protestanten de katholiek communie te laten ontvangen.

In de brief van de Congregatie staat dat in het document de eenheid van de gehele Kerk, die door de Eucharistie tot stand wordt gebracht, ondergewaardeerd wordt.

‘Verschillen op leerstellig vlak te groot’

“Essentiële en theologische en onmisbare inzichten van de eucharistische theologie van het Tweede Vaticaans Concilie, die breed worden gedeeld met de orthodoxe traditie, zijn helaas onvoldoende weerspiegeld in de tekst”, zo schrijft de Congregatie.

“De verschillen op leerstellig vlak zijn nog steeds zo groot dat ze momenteel wederzijdse deelname aan het Avondmaal en de Eucharistie uitsluiten.”

‘Kloven in dialoog met orthodoxen’

De Congregatie voegt eraan toe dat de tekst van de werkgroep verdere theologische discussies zou moeten inspireren. Tegelijk waarschuwt ze voor verdere stappen richting intercommunie.

“Een opening van de katholieke Kerk naar eucharistische maaltijdgemeenschap met de lidkerken van de EKD (de grootste protestantse Kerk in Duitsland, red.) zou bij de huidige staat van de theologische discussie onvermijdelijk nieuwe kloven openen in de oecumenische dialoog met de orthodoxe Kerken, niet alleen in Duitsland.”

Om beoordeling gevraagd

Kardinaal Marc Ouellet, prefect van de Vaticaanse Congregatie voor Bisschoppen, had in mei al om een ​​beoordeling van het document verzocht. Kort daarvoor hadden de Duitse bisschoppen de tekst besproken tijdens hun plenaire vergadering in Mainz.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Persbureau CNA Deutsch meldde dat de studiegroep het document aannam onder voorzitterschap van mgr. Bätzing en de gepensioneerde lutherse bisschop Martin Hein.

In praktijk gebracht?

Het persbureau voegde eraan toe dat Bätzing onlangs aankondigde dat de aanbevelingen van de tekst in de praktijk zouden worden gebracht op het Oecumenisch Kerkcongres in Frankfurt in mei 2021.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

20 oktober 2020
VS: bisdom haalt voorlopig bakzeil in strijd rond coronamaatregelen
Het Amerikaanse bisdom Brooklyn heeft voorlopig ongelijk gekregen in zijn zaak tegen de staat New York. Het spande die aan omdat nieuwe...
Lees verder
20 oktober 2020
Twee nieuwe leden in adviescollege bisdom Roermond
De priesters Peter van der Horst en Harry Quaedvlieg zijn door bisschop Harrie Smeets benoemd tot kanunnik van het Kathedraal Kapittel...
Lees verder
20 oktober 2020
Met dertig in de Mis: ‘Parochianen zijn not amused, maar het is niet anders’
Opnieuw moesten katholieke parochies eraan geloven: gelet op de toename van het aantal coronabesmettingen vroegen de Nederlandse bisschoppen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl