22 september 2020

Vaticaan: ‘Geen intercommunie tussen katholieken en protestanten’

Volgens de studiegroep is er voldoende theologische overeenstemming over Eucharistie en ambt om katholieken aan het protestantse Avondmaal te laten gaan, en protestanten de katholiek communie te laten ontvangen.

In de brief van de Congregatie staat dat in het document de eenheid van de gehele Kerk, die door de Eucharistie tot stand wordt gebracht, ondergewaardeerd wordt.

‘Verschillen op leerstellig vlak te groot’

“Essentiële en theologische en onmisbare inzichten van de eucharistische theologie van het Tweede Vaticaans Concilie, die breed worden gedeeld met de orthodoxe traditie, zijn helaas onvoldoende weerspiegeld in de tekst”, zo schrijft de Congregatie.

“De verschillen op leerstellig vlak zijn nog steeds zo groot dat ze momenteel wederzijdse deelname aan het Avondmaal en de Eucharistie uitsluiten.”

‘Kloven in dialoog met orthodoxen’

De Congregatie voegt eraan toe dat de tekst van de werkgroep verdere theologische discussies zou moeten inspireren. Tegelijk waarschuwt ze voor verdere stappen richting intercommunie.

“Een opening van de katholieke Kerk naar eucharistische maaltijdgemeenschap met de lidkerken van de EKD (de grootste protestantse Kerk in Duitsland, red.) zou bij de huidige staat van de theologische discussie onvermijdelijk nieuwe kloven openen in de oecumenische dialoog met de orthodoxe Kerken, niet alleen in Duitsland.”

Om beoordeling gevraagd

Kardinaal Marc Ouellet, prefect van de Vaticaanse Congregatie voor Bisschoppen, had in mei al om een ​​beoordeling van het document verzocht. Kort daarvoor hadden de Duitse bisschoppen de tekst besproken tijdens hun plenaire vergadering in Mainz.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Persbureau CNA Deutsch meldde dat de studiegroep het document aannam onder voorzitterschap van mgr. Bätzing en de gepensioneerde lutherse bisschop Martin Hein.

In praktijk gebracht?

Het persbureau voegde eraan toe dat Bätzing onlangs aankondigde dat de aanbevelingen van de tekst in de praktijk zouden worden gebracht op het Oecumenisch Kerkcongres in Frankfurt in mei 2021.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl