Hoewel de online Mis een waardevolle dienst was voor wie niet naar de kerk kon komen en voor de zieken, “kan zij nooit de persoonlijke deelname aan de Mis vervangen”, schrijft Sarah. Integendeel, schrijft de kardinaal: ze kan ons verwijderen van een intieme, persoonlijke ontmoeting met de mensgeworden God.
In een recente rondgang van KN langs Nederlandse parochies zei een aantal pastoors om die reden gestopt te zijn met het online streamen van Missen.
“Zijn aanwezigheid is niet virtueel, maar reëel. Hij zei: ‘Hij die mijn vlees eet, en mijn bloed drinkt, blijft in Mij en Ik in hem (Joh, 6:56).’ Dit is van levensbelang, onmisbaar, onvervangbaar.”
Bij de viering van de Mis is het van belang dat “de nodige aandacht voor hygiëne en veiligheid niet leidt tot de sterilisatie van gebaren en riten.” De kardinaal hoopt op stevige actie van bisschoppen op plekken waar burgerlijke autoriteiten de Missen reduceren tot een ‘bijeenkomst’.
“De aanwezigheid van de gelovigen bij liturgische vieren zouden gefaciliteerd moeten worden, maar wel zonder geïmproviseerde rituele experimenten en met respect voor de liturgische regels. De gelovigen hebben recht op het ontvangen van het Lichaam van Christus en het aanbidden van de Heer” zonder “op grenzen te stuiten” of op regels die verder gaan dan die van “de openbare autoriteiten en bisschoppen”.
Een stevige uitspraak, die Sarah nuanceert met een oproep tot gehoorzaamheid aan de bisschoppen, de “veilige weg om niet te dwalen”. Bisschoppen kunnen tijdelijke regels opleggen, vanwege uitzonderlijke situaties zoals oorlogen en pandemieën. Deze vervallen wanneer de situaties weer normaliseren.
“De Kerk zal blijven doorgaan met haar zorg voor de gehele menselijke persoon. Natuurlijk is ons aardse bestaan belangrijk, het eeuwige leven is dat zelfs nog veel meer. De Kerk zal haar verkondiging en begeleiding richting de eeuwige redding van de zielen blijven verenigen met de nodige zorg voor de volksgezondheid.”
Bronnen: news.va, cruxnow.com