14 september 2020

Vaticaan: 'Keer terug naar de Mis, je hebt er recht op'

Online Missen

Hoewel de online Mis een waardevolle dienst was voor wie niet naar de kerk kon komen en voor de zieken, “kan zij nooit de persoonlijke deelname aan de Mis vervangen”, schrijft Sarah. Integendeel, schrijft de kardinaal: ze kan ons verwijderen van een intieme, persoonlijke ontmoeting met de mensgeworden God.

In een recente rondgang van KN langs Nederlandse parochies zei een aantal pastoors om die reden gestopt te zijn met het online streamen van Missen.

‘Gods aanwezigheid is echt, niet virtueel’

“Zijn aanwezigheid is niet virtueel, maar reëel. Hij zei: ‘Hij die mijn vlees eet, en mijn bloed drinkt, blijft in Mij en Ik in hem (Joh, 6:56).’ Dit is van levensbelang, onmisbaar, onvervangbaar.”

Recht op Eucharistie

Bij de viering van de Mis is het van belang dat “de nodige aandacht voor hygiëne en veiligheid niet leidt tot de sterilisatie van gebaren en riten.” De kardinaal hoopt op stevige actie van bisschoppen op plekken waar burgerlijke autoriteiten de Missen reduceren tot een ‘bijeenkomst’.

“De aanwezigheid van de gelovigen bij liturgische vieren zouden gefaciliteerd moeten worden, maar wel zonder geïmproviseerde rituele experimenten en met respect voor de liturgische regels. De gelovigen hebben recht op het ontvangen van het Lichaam van Christus en het aanbidden van de Heer” zonder “op grenzen te stuiten” of op regels die verder gaan dan die van “de openbare autoriteiten en bisschoppen”.

Nuance: gehoorzaam blijven aan bisschop

Een stevige uitspraak, die Sarah nuanceert met een oproep tot gehoorzaamheid aan de bisschoppen, de “veilige weg om niet te dwalen”. Bisschoppen kunnen tijdelijke regels opleggen, vanwege uitzonderlijke situaties zoals oorlogen en pandemieën. Deze vervallen wanneer de situaties weer normaliseren.

Zielenheil en volksgezondheid

“De Kerk zal blijven doorgaan met haar zorg voor de gehele menselijke persoon. Natuurlijk is ons aardse bestaan belangrijk, het eeuwige leven is dat zelfs nog veel meer. De Kerk zal haar verkondiging en begeleiding richting de eeuwige redding van de zielen blijven verenigen met de nodige zorg voor de volksgezondheid.”

Bronnen: news.va, cruxnow.com

Ga naar originele artikel

Lees verder:

25 september 2020
Eerst roepen, dan denken - Katholiek Nieuwsblad
Foei, roepen we dan, een premier onwaardig. Maar Rutte staat niet voor niks al tien jaar aan het roer; hij is dé premier van de Twittergeneratie,...
Lees verder
25 september 2020
'Interessant en verrijkend': Paul van Geest benoemd tot lid Pauselijke Theologische Academie
Paul van Geest is benoemd tot lid  van de Pauselijke Theologische Academie. De hoogleraar is de eerste Nederlander die benoemd is...
Lees verder
25 september 2020
Aartsbisschop Mosoel genomineerd voor Sacharovprijs Europees Parlement
De aartsbisschop van Mosoel, de dominicaan Najeeb Moussa Michaeel, is genomineerd voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken,...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl