3 november 2020

Vaticaan tracht uitspraken over geregistreerd partnerschap te verhelderen

Het Vaticaans Staatssecretariaat heeft pauselijke diplomatieke vertegenwoordigers gevraagd om enkele verhelderingen te delen over de recente uitspraken van paus Franciscus over geregistreerd partnerschap.

Dat zegt de pauselijk nuntius in Mexico, aartsbisschop Franco Coppolo, in gesprek met ACI Prensa, een Spaanstalige katholieke nieuwssite. Coppolo postte ook een tekst op zijn Facebook-account, die de uitspraken van paus Franciscus in een context plaatst.

‘Adequaat begrip’

“Sommige uitspraken, uit de documentaire Francesco van regisseur Evgeny Afineevsky, hebben de afgelopen dagen tot verschillende reacties en interpretaties geleid. Daarom worden enkele nuttige punten aangereikt, met de wens om een adequaat begrip van de woorden van de Heilige Vader te presenteren”, aldus de tekst op de Facebookpagina van Coppolo.

De inhoud van de tekst zou door het Staatssecretariaat zijn verleend aan de nuntiaturen, om gedeeld te worden met bisschoppen.

Twee onderwerpen

In de tekst wordt uitgelegd dat de paus in een interview in 2019, waarvan niet eerder gepubliceerde delen in de recente documentaire werden opgenomen, verschillende keren sprak over twee verschillende onderwerpen.

Het eerste daarvan was dat kinderen niet zouden moeten worden verbannen uit hun families omwille van hun seksuele oriëntatie, het tweede was het onderwerp geregistreerd partnerschap.

Argentijns debat over homohuwelijk

De paus verwees daarbij naar de bespreking in 2010 van een wet op het homohuwelijk in Argentinië, waartegen hij zich als aartsbisschop van Buenos Aires verzette.

De interviewvraag die aanleiding gaf tot een opmerking over geregistreerd partnerschap was “inherent aan een lokale wet van tien jaar geleden in Argentinië” over het homohuwelijk  en het verzet daartegen “van de toenmalige aartsbisschop van Buenos Aires”.

‘Ongerijmdheid’

In dit verband bevestigde paus Franciscus dat “het een ongerijmdheid is om over homohuwelijken te spreken”. Hij voegde daaraan toe “dat hij in dezelfde context had gesproken over het recht van deze mensen op een bepaalde wettelijke bescherming: ‘wat we moeten doen is een wet van burgerlijk samenleven; ze hebben het recht om wettelijk beschermd te worden. Ik verdedigde dat”, aldus de post van Coppolo op Facebook, waarin het interview met de paus wordt geciteerd.

‘Huwelijk is tussen een man en een vrouw’

Daarnaast staat in de verklaring dat de paus tijdens een interview uit 2014 heeft gezegd dat “het huwelijk tussen een man en een vrouw is. De seculiere staten willen het geregistreerd partnerschap rechtvaardigen om verschillende situaties van samenleven te reguleren, gedreven door de noodzaak om economische aspecten tussen mensen te regelen, zoals het verzekeren van gezondheidszorg. Dit zijn co-existentiepacten van verschillende aard, waarvan ik geen lijst van de verschillende vormen zou kunnen geven. Het is noodzakelijk om de verschillende gevallen te zien en ze op hun verscheidenheid te beoordelen”, aldus de paus in 2014.

Het is volgens de verklaring van het Staatssecretariaat daarom duidelijk “dat paus Franciscus heeft verwezen naar bepaalde Staatsvoorschriften” en “zeker niet naar de leer van de Kerk, die in de loop der jaren vele malen opnieuw is bevestigd”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 juni 2021
Studeren? In Leuven kan het in het klooster
Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en...
Lees verder
18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl