23 oktober 2020

Vaticaan verlengt voorlopig akkoord met China

Paus Franciscus vertelde in september 2018 tegen verslaggevers dat de overeenkomst voorziet in “een dialoog over potentiële kandidaten. De zaak wordt uitgevoerd door middel van dialoog. Maar de benoeming wordt gemaakt door Rome; de ​​benoeming is door de paus. Dit is duidelijk. En we bidden voor het lijden van sommigen die het niet begrijpen of die een jarenlang clandestien bestaan ​​achter de rug hebben.”

Nog steeds ‘groot lijden’

De Vaticaanse krant L’Osservatore Romano publiceerde op 22 oktober een artikel waarin de motivering en doelstellingen van de voorlopige overeenkomst worden uiteengezet. Maar het artikel stelt ook dat het belangrijk is om te erkennen dat er nog steeds veel situaties van “groot lijden” bestaan ​​voor de gelovigen in China.

“De Heilige Stoel is zich er terdege van bewust, houdt hier goed rekening mee en laat niet na de Chinese regering te wijzen op de bevordering van een vruchtbaardere uitoefening van godsdienstvrijheid”, zo schrijft L’Osservatore. “De reis is nog lang en niet zonder problemen.”

Vaticaan is redelijk tevreden

In een interview met de katholieke krant Avvenire zei kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, dat de Vaticaanse functionarissen over het algemeen tevreden zijn met de overeenkomst. Wel hoopt het Vaticaan nog op “verbetering en consistentie” in de wijze waarop de Chinezen de afspraken implementeren.

“Het is te hopen dat de kerk in China, mede dankzij deze overeenkomst, de eenheid hervindt en vervolgens door deze eenheid een instrument van evangelisatie kan worden”, aldus Parolin.

Christenvervolging?

Toen hem werd gevraagd of hij verwees naar de vervolging van christenen, antwoordde de kardinaal: “Hoezo vervolging? Het is noodzakelijk om de termen correct te gebruiken. Er zijn regels die worden opgelegd en die gelden voor alle religies, en ze zijn zeker van toepassing op de katholieke Kerk.”

> KN Dossier over godsdienstvrijheid in China: kn.nl/china.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 december 2020
Giving Tuesday: voor een presentje aan mensen die het nodig hebben
Vandaag trapt Sant’Egidio haar voorbereiding op het kerstfeest af met de inzamelactie ‘Giving Tuesday’. Op deze ‘internationale...
Lees verder
1 december 2020
Vaticaan: 'Niets veranderd' aan eerder oordeel over Vrouwe van Alle Volkeren
De Congregatie voor de Geloofsleer laat aan KN weten dat de bepaling over de Vrouwe van Alle Volkeren uit 1974 nog steeds geldt. De...
Lees verder
1 december 2020
Franse regering krijgt tik op vingers om beperken aantal kerkgangers
Zijn parochie liet, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen, al meer mensen toe in de maar liefst negen Missen die in het weekend...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl