23 oktober 2020

Vaticaan verlengt voorlopig akkoord met China

Paus Franciscus vertelde in september 2018 tegen verslaggevers dat de overeenkomst voorziet in “een dialoog over potentiële kandidaten. De zaak wordt uitgevoerd door middel van dialoog. Maar de benoeming wordt gemaakt door Rome; de ​​benoeming is door de paus. Dit is duidelijk. En we bidden voor het lijden van sommigen die het niet begrijpen of die een jarenlang clandestien bestaan ​​achter de rug hebben.”

Nog steeds ‘groot lijden’

De Vaticaanse krant L’Osservatore Romano publiceerde op 22 oktober een artikel waarin de motivering en doelstellingen van de voorlopige overeenkomst worden uiteengezet. Maar het artikel stelt ook dat het belangrijk is om te erkennen dat er nog steeds veel situaties van “groot lijden” bestaan ​​voor de gelovigen in China.

“De Heilige Stoel is zich er terdege van bewust, houdt hier goed rekening mee en laat niet na de Chinese regering te wijzen op de bevordering van een vruchtbaardere uitoefening van godsdienstvrijheid”, zo schrijft L’Osservatore. “De reis is nog lang en niet zonder problemen.”

Vaticaan is redelijk tevreden

In een interview met de katholieke krant Avvenire zei kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, dat de Vaticaanse functionarissen over het algemeen tevreden zijn met de overeenkomst. Wel hoopt het Vaticaan nog op “verbetering en consistentie” in de wijze waarop de Chinezen de afspraken implementeren.

“Het is te hopen dat de kerk in China, mede dankzij deze overeenkomst, de eenheid hervindt en vervolgens door deze eenheid een instrument van evangelisatie kan worden”, aldus Parolin.

Christenvervolging?

Toen hem werd gevraagd of hij verwees naar de vervolging van christenen, antwoordde de kardinaal: “Hoezo vervolging? Het is noodzakelijk om de termen correct te gebruiken. Er zijn regels die worden opgelegd en die gelden voor alle religies, en ze zijn zeker van toepassing op de katholieke Kerk.”

> KN Dossier over godsdienstvrijheid in China: kn.nl/china.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl