16 oktober 2020

Vijf miljoen euro voor wederopbouw Beiroet

Een van de projecten waarvoor de stichting steun heeft toegezegd, is de iconische Maronitische kathedraal van Sint Joris in het centrum van Beiroet, een krachtig symbool van de historische katholieke aanwezigheid in de Libanese hoofdstad. Deze werd aanzienlijk beschadigd door de ontploffing. Ook zal de stichting de wederopbouw van de Grieks-Melkitische kerk van Saint Saviour, gebouwd in 1890, steunen.

Kloosters
Ook de wederopbouw van verschillende kloosters van religieuze zusters, waaronder die in het ziekenhuis van de Zusters van de Heilige Rozenkrans en het centrale moederhuis van de congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria, krijgt financiële steun van Kerk in Nood. “De eerste prioriteit voor de stichting is om de nodige fondsen te verschaffen om noodzakelijke noodherstelwerkzaamheden nog voor de komst van de winter te voltooien. Dit om grotere schade, bijvoorbeeld door de winterregens, te voorkomen en tegelijkertijd om deze gebouwen bruikbaar te maken”, legt Thomas Heine-Geldern, de uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood internationaal, uit.

Noodhulp
Direct na de tragedie heeft Kerk in Nood voor 250.000 euro aan noodhulp geboden ter ondersteuning van 5880 gezinnen die door de klap dakloos waren geworden. Nu richt de katholieke instelling haar aandacht op het herstel en de wederopbouw van de vitale infrastructuur van de verschillende christelijke gemeenschappen en riten in het land. Deze steun zal worden verleend in nauwe samenwerking met de plaatselijke kerken en andere katholieke hulporganisaties.

Op 4 augustus 2020 explodeerde meer dan 2500 ton ammoniumnitraat, opgeslagen in de haven van de stad Beiroet. Door de impact van een van de grootste niet-nucleaire explosies ooit vielen minstens 200 doden, raakten 6500 mensen gewond en werden zo’n 90.000 huizen beschadigd. De gemeenschappen die het dichtst bij de explosie waren en dus het zwaarst werden getroffen, waren vooral die in de christelijke voorsteden. Door de coronapandemie en de economische crisis, veroorzaakt door de groeiende overheidsschuld en de ineenstorting van het Libanese pond, kampte het land al enige tijd ook daarvoor al met grote problemen.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl