20 oktober 2020

VS: bisdom haalt voorlopig bakzeil in strijd rond coronamaatregelen

Het Amerikaanse bisdom Brooklyn heeft voorlopig ongelijk gekregen in zijn zaak tegen de staat New York. Het spande die aan omdat nieuwe coronamaatregelen de grondwettelijke vrijheid van godsdienstuitoefening zouden schenden.

Het bisdom kreeg in twee instanties ongelijk. Eerst oordeelde een rechter dat er geen tijdelijke stop op de maatregelen komt terwijl de zaak dient. Eerdere zaken maakten het volgens hem onwaarschijnlijk dat de maatregelen ongrondwettelijk zouden worden bevonden, al gaf hij toe dat het “een moeilijke beslissing” was.

‘Brandhaardbuurten’

Wel verwees hij naar een andere rechter, waar het bisdom hangende de zaak om een voorlopig oordeel zou kunnen vragen.

Vrijdag werd het echter ook daar in het ongelijk gesteld. De rechter oordeelde dat als hij de maatregelen voorlopig zou stopzetten “en de staat gelijk heeft over het acute van de huidige bedreiging door ‘brandhaardbuurten’, het resultaat vermijdbare sterfte op grote schaal zou kunnen zijn, zoals de New Yorkers in de lente ervaren hebben”.

Nieuwe regels

Volgens persbureau AP voegde de rechter wel toe dat “de ernst van die grondwettelijke schade” die het bisdom aanvoert, niet wil bagatelliseren. Hij kan zich voorstellen dat het bisdom uiteindelijk de zaak toch wint.

De zaak volgde op nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus die de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo begin deze maand invoerde. Onder die regels mag een aantal kerken veel minder mensen toelaten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschop: ‘Zeer teleurgesteld’

Bisschop Nicholas DiMarzio van Brooklyn liet in een verklaring weten “zeer teleurgesteld” te zijn over de rechterlijke oordelen. Het bisdom kijkt of het in beroep kan gaan.

“Wij geloven dat wij een sterke zaak hadden ten faveure van ons recht op godsdienstuitoefening. Het is jammer dat onze parochianen in de ‘rode zones’ (postcodegebieden waar de strengste beperkingen gelden, red.) niet naar de Mis kunnen terugkeren terwijl we alles goed hebben gedaan.”

Veiligheid parochianen boven alles

Volgens de bisschop golden in de scholen en kerken in zijn bisdom al preventieve maatregelen die verder gaan dan wat de staat vereist. “Niets is belangrijker dan de veiligheid van onze parochianen.”

Mondkapjes blijven verplicht “in al onze diensten. Wij blijven de capaciteit in alle gebouwen vrijwillig beperken tot een bezetting van 25% en we blijven zoals vereist bij de richtlijnen voor social distancing”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Geen Covid-uitbraak in onze kerken’

“Het bewijs van onze medewerking is het feit dat we geen enkele Covid-uitbraak of significante casussen hebben gehad in onze kerken of scholen. Wij blijven onze procedures evalueren om te bouwen op de veiligheid die we tot dusverre hebben bereikt.”

Bron: Catholic News Service

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl