27 oktober 2020

VS tekenen verklaring voor vrouwengezondheidszorg zonder abortus

De Verenigde Staten hebben vorige week samen met 32 andere landen de Genève Consensus Verklaring getekend. Het document pleit voor een versterking van de gezondheidszorg voor vrouwen, zonder daarbij abortus te promoten.

Daarnaast staat de verklaring voor het behoud van het menselijk leven, steun aan gezinnen als fundament voor een gezonde samenleving en de bescherming van de soevereiniteit van afzonderlijke landen.

‘Geen recht op abortus’

De ondertekenaars reageren hiermee op de verklaring van de VN Mensenrechtenraad uit 2018 die de toegang tot abortus opnam in haar lijst van universele rechten. “Er is geen internationaal recht op abortus, en geen verplichting om financieel bij te dragen aan abortus”, zegt de verklaring. De landen willen hun recht op zelfbeschikking over deze zaken terug.

‘Eenzijdige focus op radicale agenda’

“Tragisch genoeg worden vrouwen over de hele wereld onnodig geconfronteerd met gezondheidsproblemen – maar al te vaak met dodelijke gezondheidsproblemen – terwijl te veel rijke landen en internationale instellingen een eenzijdige focus leggen op een radicale agenda, die beledigend is voor veel culturen en de gezamenlijke zorg voor vrouwengezondheid laat ontsporen. Vandaag hebben we duidelijk afgebakend: VN-agentschappen kunnen niet langer de overeengekomen taal herinterpreteren en verkeerd interpreteren zonder verantwoording”, zei de Amerikaanse minister van Gezondheidszorg Alex Azar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Critici: ‘Verkiezingspraat’

Minister van Binnenlandse Zaken Mike Pompeo stelde dat president Trump als geen ander ooit opkomt voor de waardigheid van het menselijk leven. “Allemaal verkiezingspraat”, reageren critici in onder andere de Washington Post echter.

Zij zijn bang dat het welzijn van vrouwen met deze verklaring juist in de knel komt. De ondertekenende landen, zoals Saoedi-Arabië, Brazilië en Sudan scoren nou juist nog niet zo hoog op het gebied van vrouwenwelzijn, vinden ze. Uit Europa doen Polen, Hongarije en Wit-Rusland mee met de Conventie.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl