2 oktober 2020

Zeven hindoes gearresteerd voor aanval op Christenen

Het incident vond plaats in het dorp Bherikudar in de staat Jharkhand. De deelstaat in het oosten van India telt 33 miljoen inwoners van wie naar schatting anderhalf miljoen christenen. Een 60-tal  hindoenationalisten met nauwe banden met de BJP, de hindoenationalistische partij van premier Narendra Modi, drong gewapend met stokken en staven ‘s ochtends het dorp binnen. Christelijke bewoners, die beschuldigd werden van het slachten van koeien, werden mishandeld en vermoord. Voordat zij werden gedood moesten zij de lof van hindoegoden zingen.

Bisschop Vincent Barwa van Cuttack-Bhubaneswar spreekt over een gruwelijke en barbaarse daad. Jharkhand heeft een wet die het slachten van koeien, zoals bekend heilige dieren voor hindoes, verbiedt. Maar ook het bezit, transport en verkoop van rundvlees in welke vorm dan ook zijn er verboden.

Volgens een woordvoerder van politie was er geen enkel bewijs dat de Christenen koeien hadden geslacht of rundvlees hadden verkocht. De Hindoes werden gearresteerd op basis van een strenge wet die wreedheden tegen inheemse stammen en mensen van lage kaste verbiedt. De BJP moest in de staat Jharkhand bij de verkiezingen van 2019 veel terrein prijsgeven. Daardoor kwam een coalitie van seculiere partijen aan de macht. Volgens waarnemers tracht de BJP met dit soort aanvallen tegen Christenen en minderheden te polariseren, om zo het verloren terrein terug te winnen. Mgr. Barwa bestempelt dat optreden als een democratie onwaardig.

Eerder deze maand werd een meer dan 30 meter hoog kruis verwijderd van een heuvel achter een kerk door overheidsambtenaren, ondanks de protesten van de pastoor in het zuiden van India.  Het incident gebeurde op 23 september om zes uur ‘s ochtends in het dorp Gerahalli in de staat Karnataka. Het kruis stond op een heuvel achter de parochiekerk van St. Joseph, ongeveer 65 kilometer van Bangalore. Meer dan 300 politieagenten en ambtenaren kwamen bij elkaar om het reusachtige kruis , evenals 14 kleinere kruizen die werden gebruikt voor de viering van de Kruisweg, te verwijderen. De pastoor van de parochie werd geweigerd om het bevel van de rechtbank voor de sloop te zien. Hij kreeg te horen dat hij niet aanwezig mocht zijn bij het neerhalen van het kruis en ook zijn verzoek om de kruizen “eervol” te verwijderen, werd genegeerd.

Bronnen: Ucanews, Crux, Kerknet

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl