13 november 2020

'Zonder thuis geen perspectief': steeds meer jongeren dak- en thuisloos

‘Perspectief bieden’

“Jongeren gaan dan vaak afwisselend bij verschillende vrienden op de bank slapen. Wij noemen hen ‘bankhoppers’. Maar in feite zijn ze thuisloos, zonder briefadres, zonder perspectief.” Ook degenen die in de tijdelijke opvang terecht komen, zijn thuislozen.

“Wij willen die jongeren graag weer perspectief bieden,” vertelt Huntjens. “Een van de dingen die we doen is ‘bureaucratievrijgeld’ beschikbaar stellen. Hiermee kunnen we een jongere die geen thuis heeft helpen met het oplossen van hun belangrijkste struikelblok. Vaak is dat een vaste woonplek. Dit doen we door bijvoorbeeld de eerste drie maanden huur en borg voor hen te betalen.”

“Veel dak- en thuisloze jongeren zijn voornamelijk bezig met de vraag ‘Waar slaap ik vanavond en hoe kom ik de dag door?’,” vervolgt Huntjens. “Doordat we dat probleem tijdelijk voor hen oplossen krijgt de jongere rust en perspectief; van daaruit kunnen zij de rest regelen.”

‘Werken vanuit vertrouwen’

Van Sermondt hoort soms de twijfel bij mensen of het wel verstandig is om zomaar een bedrag van bijvoorbeeld tweeduizend euro aan een jongere te geven. Zijn reactie hierop is dan: “Wij willen werken vanuit vertrouwen. En de eerste resultaten laten zien dat dat werkt.”

Dat vertrouwen is volgens Huntjens essentieel in het werk van Kansfonds en vindt zijn oorsprong in de katholieke sociale leer. “Wij gaan uit van het goede in de mens. Elk mens heeft een waardigheid, die je niet kan afnemen, omdat zij iets weerspiegelt van de band tussen mensen en God.”

Steeds opnieuw kansen krijgen

Vanuit die visie, zegt ze, mogen mensen ook fouten maken. “Iemand van negentien kan in de problemen komen door zijn eigen verkeerde keuzes. We moeten dan niet vergeten dat diegene vaak al op heel jonge leeftijd met jeugdzorg in aanraking is gekomen, doordat hij in een situatie leefde waar hij zelf niet voor koos. En mensen maken nu eenmaal fouten. Dat maakt ze mens.”

Juist daarom moeten mensen ook steeds opnieuw kansen kunnen krijgen, zegt ze. “Dit is een zienswijze die bij veel gelovigen vanzelfsprekend lijkt. Veel katholieken lijken intrinsiek gedreven om een rol in de samenleving te hebben en mensen te helpen, ongeacht hun verkeerde keuzes. Als meer mensen vanuit zo’n gedachtengoed zouden leven, zou de samenleving een stuk mooier zijn.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Van Sermondt onderstreept het belang van een liefdevolle houding dat fouten maken inherent is aan mens-zijn. Hij vertelt dat het meest gehoorde antwoord van thuisloze jongeren op de vraag wat in de zorg zou moeten veranderen, is: “Wij willen weer als mens gezien worden.”

In het kader van zijn campagne heeft Kansfonds met KRO-NCRV de tv-serie Serenade van Stef gemaakt. Hierin gaat de singer-songwriter Stef Bos in gesprek met mensen die om verschillende redenen in moeilijkheden zijn geraakt.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl