24 september 2020

Zoontje Britse premier Johnson katholiek gedoopt

De zoon van de Britse premier Boris Johnson is op 12 september katholiek gedoopt.

Het nieuws lekte uit nadat de Britse roddelpers beweerde dat de premier een weekendje naar Italië zou zijn gegaan, terwijl een tweede coronagolf het land overspoelde.

Het aartsbisdom Westminster, dat het noordelijke deel van Londen omvat, bevestigde daarop dat Johnson dat weekend aanwezig was bij de doop van zijn zoontje Wilfred Lawrie Nicholas.

‘Besloten plechtigheid’

Het aartsbisdom verklaarde op 22 september: “We kunnen bevestigen dat Wilfred Johnson op 12 september 2020 gedoopt werd in de kathedraal van Westminster, in een besloten plechtigheid, bijgewoond door beide ouders en een klein aantal gasten, zoals de huidige coronamaatregelen voorschrijven.”

De betrokken priester was plebaan Daniel Humphreys. De doop vond plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekapel in de kathedraal.

Roddels

De regering had eerder al gemeld dat het vier maanden oude jongetje gedoopt was. Ze deed dit om geruchten tegen te gaan dat Johnson de regering midden in een crisisberaad had achtergelaten om naar Perugia op vakantie te gaan.

Johnson noemde de verhalen “compleet onwaar” en zijn woordvoerder hield de pers voor maar eens met de pastoor te gaan praten.

Eerste katholiek gedoopte premier

Boris Johnson is overigens de eerste katholiek gedoopte premier van Groot-Brittannië, al stapte hij in zijn studietijd over naar de anglicaanse Kerk. De moeder van de kleine Wilfred, Johnsons verloofde Carrie Symonds, is wel katholiek.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tony Blair katholiek geworden

Een van Johnsons voorgangers, Tony Blair werd zelf katholiek in 2008, nadat hij was teruggetreden als hoofd van de Britse regering. Blairs vrouw was al katholiek.

Johnson heeft zich nooit negatief opgesteld tegenover het geloof. Afgelopen jaar verklaarde hij “altijd voorrang te zullen geven aan het beschermen van religieuze vrijheden en op te komen voor hen die vervolgd worden”.

Katholieke kritiek op Johnson

Maar de Britse premier krijgt ook wel eens kritiek vanuit katholieke hoek. Twee dagen na de doop zei kardinaal Jean-Claude Hollerich, hoofd van de Commissie van Bisschoppenconferenties in de EU, dat Johnson zich als “een populist” gedraagt.

De kardinaal deed dit nadat Johnson zei Brexit nog dit jaar te willen voltooien en daarvoor desnoods internationale wetten te willen breken.

Bron: cruxnow.com

Ga naar originele artikel

Lees verder:

26 oktober 2020
Paus benoemt 13 nieuwe kardinalen
Paus Franciscus creëert volgende maand 13 nieuwe kardinalen. Hij maakte hun namen bekend tijdens zijn zondagse Angelustoespraak. Negen...
Lees verder
26 oktober 2020
Vacature: beleidsmedewerker jurist ad extra SRKK/secretaris CIO
Het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland (SRKK) voert het secretariaat ten behoeve van de Nederlandse...
Lees verder
26 oktober 2020
Ontvoering en moord op geestelijken in Brazilië
Priester Adriano da Silva Barros (36) verliet op 13 oktober vroeg in de ochtend zijn parochie in de stad Simonésia, in de staat Minas...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl