29 oktober 2020

Zuster Annie: “Ergste periode in onze geschiedenis”

De lijst van zaken waaronder Syriërs lijden is inderdaad lang. De escalatie van conflicten in eigen en in buurlanden, de coronapandemie, een gebrek aan werkgelegenheid, exorbitante prijsstijgingen en het isolement van het Syrische volk van de buitenwereld door embargo’s en sancties. Volgens zuster Annie is er enerzijds veel angst en ontbreekt er anderzijds een absoluut minimum om te overleven. “Al deze factoren brengen het Syrische volk tot pure wanhoop.”

“Zonder twijfel maken we, als gevolg van tien jaar bloedige oorlogsvoering, de ergste periode in onze geschiedenis door”, aldus de religieuze, die nu al meer dan zeven jaar de hulpacties van Kerk in Nood in de steden Aleppo en Damascus coördineert. “De armoede is alomtegenwoordig, er is een gebrek aan medicijnen, soms hebben we lange tijd geen elektriciteit of zelfs geen water. Voor veel mensen is het leven bijna ondraaglijk. De meeste Syrische gezinnen zijn getroffen door de psychologische en materiële druk”, legt ze uit. “Ik ken geen enkele andere samenleving in het Midden-Oosten waarvan de leden op dit moment in zulke erbarmelijke omstandigheden leven.”

Met de hulp van een team van vijf mensen ondersteunt ze 273 gezinnen in Aleppo. Ook houdt de Congregatie van Jezus en Maria toezicht op een hulpprogramma in de hoofdstad Damascus voor meer dan 100 gezinnen. Veel gezinnen bestaan uit hoogbejaarde mensen die in omstandigheden leven waarin de sanitaire voorzieningen bijzonder slecht zijn. “Dankzij Kerk in Nood zijn we in staat om hen maandelijks te voorzien van basishulp, waaronder coupons voor de aankoop van essentiële zaken als voedsel, brandstof om te koken en vooral, nu de winter eraan komt, voor de verwarming. Ook hebben we kunnen helpen met sterilisatoren, medicijnen en een aantal essentiële chirurgische ingrepen. Soms gaat het echter om elementaire maar onmisbare zaken als een incontinentiebroek voor zieke en oudere mensen”, legt zuster Annie uit.

Vanwege de kritieke economische situatie is momenteel een van de meest dringende behoeften, bijstand voor de huur. Veel gezinnen hebben geen eigen huis en kunnen zich onmogelijk een woning veroorloven zonder de steun van Kerk in Nood, die een deel of in sommige gevallen zelfs alle kosten draagt, afhankelijk van de specifieke situatie. Naast het humanitaire werk hebben de zusters diverse trainingsprogramma’s voor jongeren en bieden ze geestelijke ondersteuning: “Dit is zeer noodzakelijk in een land waar verlatenheid en ontmoediging zich verspreiden en waar hoop moet worden gezaaid.”

Zuster Annie is bijzonder ontroerd als ze het verhaal vertelt van één man, een diabeet. Enige tijd geleden moest hij een been laten amputeren. Omdat zijn zus, die voor hem zorgde, stierf aan een hartaanval moest een ander familielid voor hem zorgen en elke dag enkele uren met hem doorbrengen. Twee weken geleden begon zijn diabetes te “door te trekken” naar het andere been. De dokter was niet in staat om hem te verzorgen, omdat hij aan het coronavirus leed, maar schreef via de telefoon verschillende medicijnen voor.

“We hebben deze naar hem gebracht en toen de avond viel, vroeg hij om een priester om het Heilig Sacrament te komen brengen. Hij begint te bidden en we horen hem zeggen: ‘Heer, u weet alles; u weet hoe ik lijd… Maar ik bied u mijn lijden aan voor het welzijn van de Zusters van Jezus en Maria, die mij niet in de steek hebben gelaten.’ Toen ik hem vroeg om te bidden voor alle weldoeners, glimlachte en knikte hij.”

Zuster Annie is klein van stuk, rustig en sereen, maar zonder twijfel een groot strijder. Ze is een bron van hoop voor de meest behoeftige mensen in een land dat in internationale vergetelheid is geraakt en toch de ergste crisis in zijn geschiedenis doormaakt. Ze verzekert dat deze gebeden geenszins een geïsoleerde gebeurtenis zijn. “Wanneer we de families bezoeken, vertellen ze ons met een warme glimlach dat ze elke dag bidden voor Kerk in Nood en haar weldoeners. Gedurende al deze jaren bent u een redder in nood en een bron van hoop geweest voor onze christelijke families, die in werkelijk onmenselijke omstandigheden leven. Namens de Zusters van Jezus en Maria en namens het hele ondersteuningsteam willen we u bedanken voor al uw zorg en voortdurende steun”, besluit ze.

Wilt u zuster Annie en andere hulpverleners in Syrië steunen? Doneer dan via deze website of maak uw gift over onder vermelding van ‘Syrië.’ Kerk in Nood steunt er sinds het begin van de oorlog tientallen projecten die uw steun hard nodig hebben.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

4 december 2020
Vergeten Willebrands ‘misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw’
In eigen land lijkt hij wat vergeten, maar kardinaal Jo Willebrands “was misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de...
Lees verder
4 december 2020
Nieuwe downloads op website Vierkerstmis.nl: gratis boek, kerstkaart en meer
De website Vierkerstmis.nl is aangevuld met onder meer enkele nieuwe downloads. Zo kunnen bezoekers nu een gratis ontwerp downloaden...
Lees verder
4 december 2020
Stille nacht in Bethlehem: 7.000 mensen zonder werk in toerismesector
Het grote podium naast de boom hoefde dit jaar niet te worden opgebouwd: er zijn tijdens de feestdagen geen muzikale optredens van...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl